Telekulakçı başkan mı

Güncelleme Tarihi:

Telekulakçı başkan mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2006 00:00

Sürpriz bir şekilde görevden ayrılan CIA Başkanı Porter Goss’un seks skandalı nedeniyle gittiği öne sürülürken yerine General Michael Hayden’ın getirilmesi bekleniyor. Hayden, 11 Eylül sonrasında yurtdışı görüşmelerin dinlenmesiyle ilgili telekulak skandalının baş mimarıydı.

BÜYÜK umutlarla CIA’nın başına getirildikten sonra sadece 19 ay kalabilen Porter Goss’un "istifa et" talimatı üzerine ayrıldığı ortaya çıktı. Goss’un yerine ya bir asker ya da bir kadın istihbaratçı getirilecek. Ancak telekulak skandalının mimarı olan General Hayden’ın daha şanslı olduğu yorumları yapılıyor.

ABD’de, 11 Eylül sonrasında ve istihbarat sisteminin yeniden düzenlenmesi çerçevesinde Ulusal İstihbarat Direktörü olan John Negroponte, geçen hafta, Porter Goss’tan istifa etmesini istedi. Başkan George W. Bush, Negroponte’ye destek verince Porter Goss’un istifa etmekten başka seçeneği kalmadı.

Negroponte ile Goss arasında çeşitli konularda mücadele yaşandı. Negroponte, CIA’nın Karşı Terör Merkezi’ni ve personelini kendi denetimine almak istedi. Teknik olarak CIA Başkanı’nın üzerinde olan Negroponte’nin sık sık Goss ile çatışmaya girdiği de ifade ediliyor.

ÖTEKİ ADAYLAR

Beyaz Saray, Goss’un istifasının karşılıklı uzlaşmayla gerçekleştiğini ve Başkan Bush’un Goss konusunda güven kaybına uğramadığını açıkladı. Uyguladığı tasfiye hareketi yüzünden CIA’de sevilmeyen Goss’un yerini alacak isim olarak en çok General Michael Hayden’ın adı geçiyor. Teknik istihbarat uzmanı olan Hayden, halen John Negroponte’nin "kıdemli yardımcısı" konumunda. Ancak, Hayden, İslamcı teröristlerle bağlantılı olduğundan kuşkulanılan kişilerin mahkeme kararı olmadan dinlenmesini de savunmuştu. Bu nedenle de, Senato’dan onay almakta güçlük çekebileceğine özellikle dikkat çekiliyor. CIA Başkan adayları arasında ilk kez iki de kadın yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!