Güncelleme Tarihi:
MAKEDONYA’da hükümet karşıtı protestolar, muhalefet ile iktidar arasındaki ‘telekulak’ krizi ve son olarak da polisin düzenlediği bir baskında 8’i güvenlik görevlisi 22 kişinin ölmesi siyasi gerilimin büyümesine yol açtı.
Pazar günü Başbakan Nikola Gruevski hükümetine karşı planlanan büyük gösteri öncesinde tansiyonu düşürmek için İçişleri Bakanı Gordana Yankulovska, Ulaştırma ve İletişim Bakanı Mile Yanakiyevski ile Makedonya Güvenlik ve İstihbarat Kurumu (UBK) Müdürü Saşo Miyalkov görevlerinden istifa etti. Hükümet ise dinleme skandalıyla ilgili olarak bir soruşturma açma önerisinde bulundu. Ancak muhalefet, Başbakan Gruevski’nin de istifa etmesini istiyor.
20 BİNDEN FAZLA KİŞİYİ DİNLEDİLER
Makedonya 5 aydır ‘dinleme’ skandalıyla sarsılıyor. Muhalefetteki Sosyal Demokratlar Birliği Partisi’nin lideri Zoran Zaev, kendisine sızdırılan belgeleri öne sürerek Gruevski hükümetinin en az 20 bin kişinin telefonlarını dinlediğini savunuyor. Zaev, hükümetin yargıç ve gazeteciler üzerinde yoğun kontrol uyguladığını, partilileri devlet kurumlarına yerleştirdiğini iddia ediyor. Başbakan ise bu suçlamaların ardında yabancı istihbarat kurumlarının olduğu iddiasında. Muhalefet önümüzdeki pazar için kitlesel bir protesto eylemine hazırlanıyor. Geçen haftasonu Arnavut nüfusun yaşadığı, Kosova ve Sırbistan sınırındaki Kumanova’da düzenlenen polis operasyonunda 22 kişi öldü. Operasyon, 3 hafta önce Kosova’dan gelen 40 kadar Arnavut’un kısa süreliğine bir polis merkezini ele geçirmesi sonrasına denk geldi. Muhalefet hükümetin dinleme skandalını perdelemek için haftasonundaki baskını yaptığını iddia etmişti.
‘TÜRK AKIMI PROJESİ YÜZÜNDEN’
BAZI siyasi yorumcular Makedonya’daki hükümet krizinin ardından Rusya ve Türkiye’nin başını çektiği ‘Türk Akım’ projesini engellemeye çalışan Batılı ülkelerin yer aldığını öne sürüyor. Sırp yorumcu Srdja Trifkoviç, Russia Today’a yaptığı açıklamada Bulgarların Avrupa Birliği’nin baskısı nedeniyle ‘Türk Akımı’ projesini reddettiğini, bu durumda Türkiye, Yunanistan sınırına taşınacak doğalgazın Avrupa’ya ancak Makedonya üzerinden götürülebileceğini ABD’nin ise Üsküp’ün katılımına karşı olduğunu savundu.