Telafer'de yeni hayat

Güncelleme Tarihi:

Telaferde yeni hayat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2018 23:45

Terör örgütü DEAŞ’ın 2014’te işgal edip Telafer’de hayat normale dönmeye başladı. Terör yüzünden kenti terk edenlerin yarısı geri döndü, çarşı, pazar tekrar hareketlendi. Türkmenler, “DEAŞ günleri, zulüm günleriydi. Dışarıda olanlar dönsünler. Eski günler çok kötüydü. O günler geride kaldı” diyor.

Haberin Devamı

DEAŞ terör örgütünün 2014 yılında işgal edip 4 yıl kontrol altında tuttuktan sonra Irak ordusu tarafından kurtarılan ülkenin en büyük Türkmen kenti Telafer'de hayat yeniden canlanmaya başladı. Çarşı yeniden açılırken, göç edenlerin yarıdan fazlası geri döndü. Kaymakamlık Müsteşarı Kasım Kara, “Elektrik, su ve belediye hizmetleri yeniden verilmeye başlandı. Milletimizin geri dönmesini istiyoruz. Eskisi gibi patlamalar ve saldırılar kalmadı. Durum eskisinden çok iyi. Çarşı ve pazarda dükkanlar açılıyor. Bu makam Telafer’in ulusal yeriydi. Her yıl şubatta Telaferliler toplanıp bayram yaparlardı. IŞİD geldiğinde burayı patlattı. İlk olarak burayı onardık” dedi.

GERİ DÖNÜN
DEAŞ işgalinden önce 450 bin nüfusu olan Musul’un Telafer ilçesinde, şu anda 150 binden fazla insan yaşıyor. Nüfusun yarısının geri döndüğü Türkmen kenti, 4 yıllık DEAŞ işgali ve sonrasında yaşanan savaşın yaralarını sarmaya çalışıyor. İlçeye geri dönüp işyerlerini yeniden açan Türkmenler, göç eden diğer Telaferlilerin de topraklarına dönmesini istedi. Telaferliler gece geç saatlere kadar açık olan lokantalarda sohbet ederken, DEAŞ işgali sırasında, siyah çarşaf giymeleri zorunlu olan, renkli kıyafet giymeleri yasaklanan ve yanında erkek olmadan sokağa çıkamayan kadınlar da artık çarşı ve pazara çıkmaya başladı.

Haberin Devamı

Telafer’in DEAŞ terör örgütünden kurtarılmasının ardından, bölgedeki güvenliği Irak ordusu, federal ve yerel polis güçleri sağlamaya başladı. Güvenlik güçlerinin kontrolü sağladıktan sonra bölgede yaptıkları aramalarda, yaklaşık 400 ton patlayıcı bulunarak imha edildi. İlçede güvenliğin tam olarak sağlandığı belirtilirken, geç saatlere kadar Musul ve çevre ilçelere seyahat edilebiliyor. 

Telaferde yeni hayat

TARİHİ ZARAR
DEAŞ işgali sırasında ilçeyi terk edenlerden 16 yaşındaki Malik Muhsin, geri döndüklerinde bir harabe bulduklarını belirterek, "Çoğu kişi geri döndü. İlçenin yüzde 50'si geri dönerek, hayatına devam etmeye başladı. Burada durum çok iyi. Herkesin evlerine dönmesini istiyoruz" derken, esnaf Abbas Muhammed Cemil ise "Artık insanlar güvende ve iyi günleri görmeye başladık. Pazar ve çarşımız açıldı. DEAŞ günleri, zulüm günleriydi. Dışarıda olanlar dönsünler. Eski günler çok kötüydü. O günler geride kaldı" diye konuştu. Telaferliler DEAŞ terör örgütünün 3 bin yıllık Telafer Kalesi'ni yıktığını ve  enkazını da kamyonlara yükleyip götürdüğünü belirtti. Türkmeneli Partisi Telafer Başkanı Riyad Muhsin, Telafer Kalesi'nin yeniden onarılması için Türkiye'den yardım beklediklerini belirterek, "Telafer'de 35 tane cami, mezarlık ve özel dini mezarlıkları patlattılar. Telafer Üniversitesi, havalimanı ve 400 kişilik El Hüseyin Hastanesi'ni patlattılar. Tarihimizi yok ekmek istediler. Bu kale, bütün Türk dünyasının ortak tarihidir. Benim dilimde konuşan 300 milyon Türk insanına sesleniyorum. Lütfen bize yardım eli uzatın” dedi.

Haberin Devamı

Telaferde yeni hayat

SOKAKLAR RENGARENK
Telafer, DEAŞ’tan kurtarılışının birinci yıldönümünde, DHA ekibince görüntülendi. DEAŞ terör örgütünün 16 Haziran 2014 tarihinde işgal ettiği en büyük Türkmen kenti Telafer, 30 Ağustos 2018 günü Irak ordusu ve El Hüseyin Tugayı tarafından kurtarıldı. Terör örgütünün yasakladığı renkli kıyafetler de Telafer çarşısındaki vitrinlerde yerini almaya başladı.

 

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!