Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2008 00:00
ABD’de hapishaneler, askeri üsler ve özellikle de kaçak göçmenleri engellemek üzere Meksika sınırı için dikenli tel ile parmaklık üreten ve ülkede "tel kralı" olarak tanınan Mel Kay adlı milyoner işadamının, fabrikalarında kaçak işçi çalıştırdığı ortaya çıktı. Indiana eyaleti başsavcısı, Kay’i bariyerlerini yaptığı cezaevlerinden birine tıkmak için çok uğraştı ancak başarısız oldu.
11 çocuklu fakir bir aileden gelen ve boğaz tokluğuna çalışan Kay, 8 bin
dolar borç alarak tel işine atıldı. Birkaç kez batıp çıktıktan sonra 1984 yılında Golden State Fence’i kuran Kay, 1990’lı yıllarda inşaat sektöründe yaşanan müthiş patlamayla bir anda köşeyi döndü. Birçok kentte şubesi bulunan şirketin patronu Kay, özellikle göçmen işçileri çalıştırmaya özen gösteriyordu.
Ancak onları sömürmek için değil, iyi çalıştıkları için tercih ediyordu ve çok iyi maaş verip, sosyal imkanlar sağlıyordu. Kay’i kurtaran da işçilerini koruyup kollaması ve onlara çok iyi davranması oldu.
Kay’in şansı, tam işleri yolunda giderken, 1996 yılında kabul edilen yasayla, kaçak göçmenleri çalıştırmanın suç kapsamına alınmasıyla döndü. 750 işçisinin üçte biri Meksikalı kaçak göçmenlerden oluşan Kay’in iş yerleri, polis tarafından sık sık baskına uğramaya, işçileri sınırdışı edilmeye başladı. Sonunda suçta israr ettiği gerekçesiyle, başsavcı Kay’i hapse atmak için kolları sıvadı. Önce Kay için 18 ay hapis cezası öngörüldü. Kay mahkemeye verildi. Karar günü, yargıç şimdiye dek kaçak işçi çalıştırdığı için hapis cezası verilen tek bir işadamı bile olmadığını belirterek, Kay’e böyle bir cezanın haksızlık olacağını belirtti. Yargıç ayrıca, işçilerinden gelen desteği, Kay’in işçilerine ailesinin fertleri gibi davranmasını ve iş ahlakını göz ardı edemeyeceğini de ifade etti.
ELEKTRONİK PRANGA
Sonuçta, Kay elektronik pranga ile 6 ay ev hapsine ve 5 milyon dolar para cezası ödemeye mahkum oldu. Cezası süresince, Kay’in sadece iş yerine gitmesine izin veriliyordu. Kay cezasını çekti ama, prestij ve iş kaybına uğramıştı. Özellikle de Deniz Kuvvetleri, son verdiği ihaleyi iptal etmiş, bu yüzden Kay ağır darbe yemişti. Ancak Kay pes etmedi. Şimdi, prestijini kurtarmaya ve sallanan işini toparlamaya çalışıyor. Tabii artık Meksikalı kaçak göçmen işçi çalıştırmıyor.