Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE ile Almanya arasında İkinci bir İncirlik krizidir patlak verdi. Günlerdir Almanya’nın gündeminden düşmüyor. Birincisi geçen yıl yaşandı ve aylar sürdü. Türkiye’nin tepkisine rağmen Alman Parlamentosu, 1915 olaylarını “Soykırım” olarak niteledi. Ardından Türkiye, Alman vekillerin İncirlik’te konuşlu askerlerini ziyarete izin vermedi.
Savunma Bakanı von der Leyen’in İncirlik’i ziyaretinde bir sorun yaşanmadı. Ama Almanya, “Alman ordusu, parlamento ordusudur” diyerek, parlamenterlerin İncirlik ziyaretinde ısrar etti. Hatta bazı parlamenterler bu olayı daha da tırmandırdı. Milletvekili Christian von Stetten (CDU) kendi başına kalkıp İncirlik’in kapısına kadar gitti ve “Ben askerlerimi ziyarete geldim” dedi. Günlerce İncirlik’te ziyaret izni bekledi. Aylar süren tartışma ve gerginliğin ardından bir diplomatik çözüm bulundu. Almanya Ermeni tasarısının hukuki bir bağlayıcılığı bulunmadığını açıkladı. Türkiye de bunun karşılığında İncirlik ziyaretine izin verdi. Ama bununla bitmedi. Bazı Alman parlamenterler “Ben istediğim zaman askerimi ziyaret ederim” anlayışından hareketle kışkırtmaya devam etti. Sol Parti milletvekili Jan van Aken, Konya Üssü’nde Awacs’larda görevli Alman askerleri ziyaret etmek istedi. Türkiye onay vermedi.
TEK TARAFLI ADALET YOK
Geçen yıl ekim ayında İncirlik’i ziyaret eden Alman Parlamentosu Savunma Komisyonu üyeleri bu yıl da ziyaret başvurusunda bulundu. Bu sefer araya, Almanya’nın NATO Üssü’nde görevli bazı Türk subaylara iltica hakkı tanıması girdi. Türkiye “Zamanı uygun değil” diyerek, ziyaret başvurusunu geri çevirdi. Yeniden başa dönüldü. Almanya yine “Yoksa askerlerimizi çekeriz ha” diyerek, parmak siyaseti yapıyor. Dışişleri Bakanı Gabriel, “Sürekli Alman vatandaşları makul gerekçe gösterilmeden tutuklanacaksa, kendilerine konsolosluk desteği engellenecekse, şimdi de Alman Parlamentosu’na baskı yapılacaksa, o zaman tahammül sınırına ulaşılmıştır” diyerek, Türkiye’yi tavır değiştirmeye çağırdı. “Yoksa İncirlik’te kalamayız” dedi.
İyi de Almanya’nın kendine göre haklı gerekçeleri var da, Türkiye’nin yok mu? NATO müttefiği bir ülkenin askerlerine ben iltica hakkı tanırım diyeceksin, Tornadoların çektiği görüntüleri Türkiye’yle paylaşmayacaksın ama Türkiye ziyaret izni vermeyince, “Sen haksızsın” diye çıkışacaksın.
İkili ilişkiler hep karşılıklı çıkara dayalıdır. Tek taraflı adalet olmaz. Biraz empati gerekir. Bir tarafı suçlayarak, bir yere varılmaz. Bundan sadece ikili ilişkiler zarar görür.