Güncelleme Tarihi:
Sırbistan’ın Niş şehrindeki “Büyük Konstantin” havalimanında, geçen cumartesi gecesi 11.5 ton “tehlikeli madde” ile havalanan Ukraynalı kargo şirketi “Meridian”a ait Antonov AN-12 tipi nakliye uçağı, motorundaki arıza nedeniyle havada infilak ederek, Yunanistan’ın Kavala şehrinin Paleohori bölgesinde tarlalara düştü.
KURTULAN OLMADI
Uçaktaki 8 mürettebatın tamamı hayatını kaybederken, kaza bölgesindeki tüm cesetlere ulaşıldığı bildirildi. Enkazın yakınında radyoaktif ya da kimyasal bir maddeye rastlanmadığı belirtilirken, saatler süren patlamalar ve bölgede ne olduğu bilinmeyen bir ‘beyaz madde’ yayılması paniğe yol açtı. Uçağın enkazı çok geniş bir alana yayıldı. Gün boyu devam eden patlamaların yarattığı yüksek ısı nedeniyle, kurtarma ekipleri bölgeye yaklaşmakta güçlük çekti. Uçağın enkazı ve parçalanmış cesetler, insansız hava araçlarından (İHA) alınan görüntülerle tespit edildi. Bölgeye yayılan ‘beyaz madde’nin ne olduğunun belirlenmesi için ise Yunan Silahlı Kuvvetleri’nden nükleer, biyolojik, kimyasal savunma uzmanları getirildi. Askeri uzmanların incelemelerinin bitmesinin ardından sivil havacılık yetkilileri uçağın kara kutusu için incelemelerde bulunacak.
PİLOT ARIZA BİLDİRMİŞ
Yunan Sivil Havacılık Teşkilâtı (YPA) kaynakları, uçağın düşmesinden kısa bir süre önce pilotun motorunda arıza bildirdiğini ve Kavala’daki Hrisupolis Havaalanı’na mecburi iniş izni isteğini ancak uçağın bir anda yanmaya başladığını ve düştüğünü belirtti. Aynı kaynaklar, cumartesi gecesi saat 21.40’ta Niş’ten havalanan ve saat 23.00 sularında Kavala’da düşen uçağın uçuş planının Sırbistan’dan gönderilmesini beklediklerini de kaydetti.
11.5 TON MÜHİMMAT
Yunan medyasında düşen Antonov uçağının cumartesi günü, daha önce Ankara-Niş seferi yaptığı da ileri sürüldü. Uçaktaki 8 kişilik mürettebatın Ukrayna vatandaşı olduğu açıklandı. Ukrayna’nın Selanik Konsolosu Vadim Sobluc, Yunan makamlarına uçaktaki ‘tehlikeli madde’nin Bangladeş’e götürülmek üzere yüklendiğini söyledi. Sırbistan Savunma Bakanı Nebojsa Stefanovic, uçağın Bangladeş’e 11.5 ton askeri mühimmat taşıdığını ve yükün bir Sırp şirketin ürettiği eğitim amaçlı havan mermileri olduğunu açıkladı. Stefanoviç, havan mermilerinin Bangladeş’e ihracatında yasal işlemlerin uygulandığını ve Sırbistan Savunma Bakanlığı’nın da ihraç için onayı bulunduğunu belirtti.
TANKSAVAR MAYINI DA VARMIŞ
Yunan medyasında uçakta 80 ve 62 milimetrelik havan mermilerinden başka, büyük miktarda olması halinde insan sağlığı için tehlikeli olan fosfor maddesini de içeren tanksavar mayınları da bulunduğu belirtildi. Aynı haberlerde Sırp yetkililere, uçağın yükü için eksik bilgi verilmiş olabileceği iddia edildi.
PEŞ PEŞE PATLAMA SESLERİ
Paleohori bölgesindeki tüm köylerin sakinlerine, evlerinden çıkmamaları, kapı ve pencerelerini de kapalı tutmaları çağrısı yapıldı. Uçağın düştüğü geniş alan, insan ve araç trafiğine kapatıldı. Bölgede patlamamış ya da yanmamış “tehlikeli madde”ler bulunmasından endişe ediliyor. Paleohori’de ayrıca uçun süreli elektrik kesintileri yaşandı. Paleohori sakinleri ise havada peş peşe patlama sesleri duyduklarını, birkaç saniye sonra da tarlalardan alevler ve duman yükselmeye başladığını, patlamaların da dün sabaha kadar devam ettiğini söyledi.