Güncelleme Tarihi:
Çiçek, Papa’nın 12 Nisan’da Vatikan’daki ayin sırasında “soykırım” ifadesini kullanmasına ilişkin şu sözleri sarf etti: “Sanına, sıfatına yakıştıramadım. Din adamları ayrımcılık, düşmanlık ve nefret tohumları ekmemeli. Bu tür davranışlar problemlerin çözümüne katkı sağlamadığı gibi ileride daha büyük problemlerin çıkmasına sebebiyet verir.”
Rusya ziyareti çerçevesinde İTAR-TASS ajansında basın toplantısı düzenleyen Çiçek, Türkiye ile Ermenistan arasında bir türlü normalleşemeyen ilişkilere de değindi. 2009 yılında ilişkileri normalleştirme protokolleri imzalandığını hatırlatan Çiçek, “Ancak maalesef bu protokolleri Meclis onayından çeken taraf Ermenistan oldu. Ermenistan Anayasa Mahkemesi de imzalanan belgelerin ruhuna aykırı birtakım kararlar alarak süreci baltaladı. Bizim tarafımızdan süreci kesip atan bir karar alınmış değil. Protokoller meclisimizde onay bekliyor” dedi.
Ermenistan yönetimiyle dünyaya yayılmış Ermeni diasporasının 1915 yılı hadiseleri hakkında sergiledikleri tavrın en büyük zarar ve kötülüğü yine Ermenistan halkına verdiğini belirten Çiçek, şunları söyledi:
“Biz Türkiye olarak başından beri 1915 Olayları’nın bilimsel olarak tarihçiler tarafından tüm kanıtlarıyla, en ince ayrıntısına kadar araştırılmasından yana olduğumuzu dile getirdik ve getirmeye devam ediyoruz. Bilimsel araştırmanın sonunda çıkacak sonucu da kabul edeceğimizi söylüyoruz. Ermeni tarafı ise ısrarla birtakım çevrelerin kısır çıkarları yüzünden meselenin düzgün biçimde aydınlatılmasına karşı çıkıyor. Bu tutum günümüzde en fazla Ermenistan halkının zarar ve zorluklar yaşamasına neden oluyor. Biz arşivlerimizi açtık. I. Dünya Savaşı dönemiyle ilgili Ermenistan, Rusya ve savaşa katılmış diğer batılı devletlerin de arşivlerini açarak araştırma başlatılmasından yanayız. Sonra I. Dünya Savaşı’nda sadece Ermeni ahali hayatını kaybetmedi. Bu savaşta 20 milyon insan canından oldu. Geride kalan savaş kurbanlarına saygısızlık olmuyor mu?”
Başbakan Ahmet Davutoğlu da Papa'nın açıklamalarından sert tepki göstermişti. Davutoğlu, dini liderlerin birinci görevinin tarihî tartışmalar üzerinden yeni bir çatışma ve nefret ortamı oluşturmak olmadığını söyleyerek, "İnsanoğlunun bir kısmının acılarına sahip çıkıp, diğerinin acılarını örtmek sayın Papa'ya ve bulunduğu makama yakışmamıştır" demişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise tepkiside, "Papa'nın söylemlerine büyük üzüntü duyduğumu söylemek zorundayım. Ankara'ya geldiğinde ben farklı bir siyasetçi görmüştüm" ifadelerini kullanmıştı.