Güncelleme Tarihi:
Tayvan Merkezi Haber Ajansı, parlamento binasının dışında da kalabalık bir grubun gösteri yaptığını ve Parlamento Başkanı Wang Jin-ping'in göstericilere sağduyulu davranmaları çağrısında bulunduğunu duyurdu.
Haziran 2013'te imzalanan ancak parlamento tarafından onaylanmadığı için henüz yürürlüğe girmeyen anlaşmanın Tayvan ekonomisine zarar vereceğini ve ülkeyi Pekin yönetiminin baskılarına karşı savunmasız bırakacağını savunan göstericilerin, iktidardaki parti üyesi milletvekillerinin metnin alt komitedeki görüşmelerinin tamamlandığını açıklamaları üzerine dün gece zorla parlamento binasına girdiği öğrenildi.
Polise direnen göstericiler, parlamentonun anlaşmayı dikkatle gözden geçirmesi gerektiğini söylüyor.
Muhalefet partileri de Tayvan ve Çin'in birbirlerinin hizmet piyasasında serbestçe yatırım yapmasına olanak sağlayan anlaşmaya karşı çıkıyor.
Tayvan, 1949'daki iç savaşın ardından Çin ile yollarını ayırma kararı almıştı. Ancak Çin, Tayvan'ı hala kendi toprağı olarak görüyor. Son zamanlarda ilişkilerin yeniden düzelmesi, bazı ticaret ve yatırım anlaşmalarının imzalanmasının ardından Çin, Tayvan'ın en büyük ticari ortağı haline gelmişti.
Tayvanlıların büyük bir kısmı, Çin ile ekonomik bütünleşmenin Tayvan'a zarar vereceğine inanıyor.