Güncelleme Tarihi:
Tayland başbakanı Prayut'un oluşturduğu kabinenin 32 üyesinden 11'inin muvazzaf asker olduğu, ikisinin ise eski ordu komutanı olduğu belirtildi.
Kabinedeki askeri üyelerin, savunma, içişleri, ticaret, adalet, dışişleri, ulaştırma ve eğitim bakanlığı gibi önemli bakanlıklara atandığını belirten kaynaklar, 2006'daki darbeden sonra atanan hükümette görev alan Sommai Pasi isimli sivil bürokratın maliye bakanlığına atandığını söyledi.
Merkez bankasının eski yöneticilerinden Pridiyathorn Devakula, ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı, eski ticaret bakanlarından Narongchai Akrasanee enerji bakanı olarak atandı.
Mareşal Sarit Thanarat'ın 1960'lardaki dikta yönetiminden beri ordunun elinde böyle bir gücün toplanmadığı Tayland'da, yeni kabine Tayland medyası tarafından eleştirildi.
Bangkok Post gazetesinin baş editörü Pichai Chuensuksawadi, köşesinde, dışişleri bakanının askeri bir görevli olmasının ordunun Tayland'da yapılması gerekli siyasi reformları gerçekleştirmek dışında hedefleri olduğuna dair şüpheleri derinleştireceğini, askeri rejimin meşruiyet problemi olduğu için yabancı müttefiklerin hükümete güvenmediğini yazdı.
Ordunun 22 Mayıs'ta iktidara el koymasının ardından, ABD, AB ve Avustralya askeri işbirliği programlarını dondurmuş, hatta Avustralya, cunta üyelerinin ülkeye girişini yasaklamıştı.
Tayland'daki siyasi kriz, Yinglak Şinavatra hükümetinin sürgündeki Taksin Şinavatra'nın ülkeye dönmesini sağlayacak tasarıyı parlamentodan geçirmeye çalışması üzerine Kasım 2013'te patlak vermiş, sivil hükümet aralıkta parlamentoyu feshederek erken seçim kararı almıştı.
Tayland ordusu, 7 ay süren siyasi tıkanıklığın ve 28 kişinin öldüğü büyük çapta gösterilerinin üzerine 22 Mayıs'ta yönetime el koyarak, ülkedeki yasama yetkisine sahip tek meclis olan Senato'yu feshetmişti.
Üyelerini cunta yönetiminin belirlediği ulusal yasama meclisi, cunta lideri ve ordu başkomutanı General Prayut Çan-oça, 21 Ağustos'ta başbakan olarak atamıştı.