Tayland'da insan ticareti operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Taylandda insan ticareti operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2014 17:24

Milletler Cemiyeti tarafından 1926 yılında kabul edilen sözleşmeyle tüm dünyada yasaklanan kölelik bazı ülkelerde halen devam ediyor. Bangladeş'teki evlerinden kaçırılarak Tayland'a köle olarak çalıştırılmak için getirilen 53 kişi polis operasyonuyla kurtarıldı.

Haberin Devamı

Çoğunluğunu Myanmar'dan Bangladeş'e göç eden Rohingya Müslümanlarının oluşturduğu insan ticareti kurbanları arasında Bangladeş vatandaşlarının da bulunduğu bildirildi.

Tayland polisinin ülkenin güneyindeki Takua Pa limanında düzenlediği operasyonda ülkeye köle olarak çalışmak üzere getirilen 53 kişi kurtarıldı.

Taylandda insan ticareti operasyonu

Tayland'daki Phuketvan haber sitesinde yer alan haberde, kaçırılanların çoğunun, Myanmar'ın Arakan eyaletindeki din temelli şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan göçmen Müslüman Rohingyalardan oluştuğu bildirildi.

Tayland ve Malezya'da köle olarak çalıştırılmak amacıyla Bangladeş'in güneyindeki liman kentlerinden Cox Pazar'daki evlerinden kaçırılanların sayısının 312'yi bulduğu belirtilen haberde, kaçırılanlar arasında Bangladeş vatandaşlarının da olduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Polisin olayla ilgili olarak iki Taylandlıyı gözaltına aldığı, gemide bulunduğu öğrenilen diğer 257 kişiye ne olduğu konusunda henüz bilgi edinilemediği ifade edildi.

Taylandda insan ticareti operasyonu

Kurtarılan kişiler, polise verdikleri ifadede, dövüldükten sonra zorla tekneye çıkarıldıklarını ve bileklerine gelecekteki "patronlarının" isimlerinin yazılı olduğu renkli bantlar takıldığını belirtti.

İnsan hakları örgütü yetkilileri, Tayland'da kurtarılan göçmen Müslüman Rohingyaların Bangladeş'teki ailelerine kavuşma şanslarının, Bangladeş hükümetinin göçmenlerin ülkeye geri dönmesine izin vermemesi nedeniyle çok zayıf olduğuna dikkati çekiyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) polisin düzenlediği kurtarma operasyonlarının Tayland polisinin insan ticaretini artık daha çok ciddiye aldığı anlamı taşımadığını belirtiyor. HRW, geçmişte polis ve sınır koruma görevlilerinin insan tacirleriyle işbirliği yaptığının bilindiğine işaret ediyor.

Haberin Devamı

Taylandda insan ticareti operasyonu

HRW Asya Direktör Yardımcısı Philip Robertson, Tayland Sosyal Kalkınma ve İnsan Güvenliği Bakanlığından yetkililerin insan ticareti kurbanlarını belgelemek için tüm gece çalıştıklarını ve elde ettikleri sonuçları Taku Pa polisine başarıyla iletmelerine karşın yerel polisin başlangıçta işbirliğine yanaşmadığına dikkati çekti.

Robertson, "Bu durum çok rahatsız edici. Bu, insan ticaretinde dönen büyük miktardaki para nedeniyle durumun artık adeta fidye için insan kaçırma olayına dönüştüğünü gösteriyor" dedi.

Taylandda insan ticareti operasyonu

"Tayland'daki insan tacirlerinin adeta kanuni bir dokunulmazlık zırhına" sahip olduklarını ifade eden Robertson, bu durumun insan ticaretini körüklediğinin altını çizdi. Robertson, "Tayland hükümeti niçin bu sorun ortaya atıldığında yüzünü başka tarafa çeviriyor? Ayrıca Bangladeşli yetkililer ne yapıyor? Kaçırılanlar arasında kendi vatandaşları da var" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!