Tayland'da 'Facebook' muamması

Güncelleme Tarihi:

Taylandda Facebook muamması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2014 01:05

Askeri cuntanın geçen hafta yönetime el koyduğu Tayland'da, ordunun sosyal medyada "kışkırtıcı ve infial yaratacak" paylaşımları yasaklamasının ardından Facebook'un birkaç saatliğine kapanması tartışma yarattı.

Haberin Devamı

Tayland Enformasyon ve İletişim Teknolojisi Bakanlığı'nın internette denetimin sıkılaştırılacağını ve yeni sansür kurallarının ihlal edilip edilmediğinin kontrol edilmesi için sosyal medyanın daha yakından takibe alındığını açıklamasının ardından dün Taylandlılar yaklaşık iki saat boyunca Facebook'a giremedi.

Reuters'ın haberine göre, bakanlıktan yapılan son açıklamada, internet üzerinden yöneltilen eleştirilerin önüne geçmek için ordunun talebi üzerine sitenin kapatıldığı duyuruldu. Bu açıklamadan kısa süre sonra da Facebook'a erişim yeniden sağlandı ve cunta yönetimi sitenin kapanmasıyla uygulanan sansür politikası arasında bir bağlantı olmadığını savundu.

Tayland ordusu siteye teknik arıza nedeniyle girilemediğini belirtirken, teknoloji bakanlığı yetkililerinin bugün sosyal medya platformlarının temsilcileriyle bir araya gelerek "işbirliği talebinde bulunacağı" açıklandı.

Haberin Devamı

Tayland'da altı ay süren hükümet karşıtı gösterilerin ardından 22 Mayıs'ta darbe yapan ordu, tüm televizyon kanallarına cunta yönetiminin yaptığı açıklamaları yayınlama zorunluluğu getirmişti.

330 SİTE KAPATILDI

Tayland Enformasyon ve İletişim Teknolojisi Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, 22 Mayıs'tan beri en az 330 internet sitesinin kapatıldığı belirtildi.

Bakanlığın Teknoloji İletişimi Suç Önleme bürosunun sözcüsü Thanit Prapatanan, "kaos çıkarabilecek, bölünmeyi ya da şiddeti körükleyebilecek veya ulusal güvenliğe tehdit oluşturabilecek internet sitelerine girişi engelliyoruz. Kişisel sayfalara bakıyoruz. Örneğin, Facebook'ta sadece paylaşımlara bakıyoruz. Facebook'u Tayland'da tamamen kapatmak gibi bir uygulama peşinde değiliz" dedi.

Tayland'da darbe karşıtları, cunta yönetimini protesto ettikleri küçük çaplı protesto gösterilerini organize etmek için ülkede oldukça popüler olan Twitter ve Facebook gibi sosyal medya plaformlarını kullanıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!