Güncelleme Tarihi:
Taylandlılar, bugün tankların kamu binalarını kuşattığı, sokaklarda askerlerin devriye gezdiği olağanüstü bir güne gözlerini açtı. Kraliyet rengi sarı kurdelelerle süslü yaklaşık 20 tankın, bugün Kraliyet Sarayı, Kraliyet Meydanı, karargah ile başbakanlık önünde güvenlik çemberi oluşturduğu görüldü.
Yeni askeri yönetim, darbeyle birlikte sıkıyönetim ilan etmiş ve Tayland Kralına bağlı geçici bir yönetim oluşturulduğunu açıklamıştı. Televizyon ve radyo binalarını ele geçiren darbe yönetimi, bugün için okulların, bankaların, borsa ve tüm kamu kuruluşlarının kapalı olması talimatını vermişti. 10 milyon nüfuslu Bangkok'da dün gecenin endişe ve belirsizlik içinde geçmesinin ardından, bugün her yerin tatil olmasıyla halk sokaklara çıkmaya başladı.
Başkentin dış kesimlerindeki Nonthaburi'den olup bitenleri yakından görmek için kent merkezine gelen 51 yaşındaki esnaf Reungchai Chanarong, plastik çantasındaki "Darbe" manşetiyle çıkan dört gazeteyi göstererek, "Durumu yakından izlemek istiyorum. Ülke zor durumda. Ordu darbesini bitirdikten sonra durumun daha iyi olacağını sanıyorum, zira ülkenin buna gereksinimi vardı" diyor.
Anayasal monarşiye sahip Tayland'ın kuzey ve kuzeydoğusundaki kırsal kesimin devrik Başbakan Thaksin Shinawatra'yı desteklediği, başkent Bangkok ile ülkenin güneyinin çoğunluğunun Başbakan'a karşı olduğu belirtiliyor.
Bangkok'da askerlere destek verenler arasında bulunan ve elinde meyve sepeti ve enerji içecekleriyle yaklaşan bir kadın, "Askerlerin böylesine zor şartlar altında çalışmak zorunda kaldığını düşününce üzülüyorum, çok yoruluyorlar" diyor.
1932'den bu yana 18 darbe yaşayan Taylandlıların bir kısmı ise darbenin genel ekonomiye olumsuz etkisini düşünerek, gelecek için kaygılanıyor. 52 yaşındaki bayan aşçı Wararat Nithithimaneerat, evinin önünden tankların geçtiğini görünce şaşkınlığa düştüğünü ve bir şeyler olacağın anladığını belirterek, "Ama bu ilk defa olmuyor, daha önce de darbe görmüştüm" diye konuşuyor.
Tayland mutfağı konusunda uzman kadın aşçı, "Darbe benim gibi çalışan insanlar için iyi değil. Bu yaşamımızı ve ekonomiyi etkileyecek" diye endişesini dile getiriyor.
DARBECİ LİDER SONDHİ: DARBE GEREKLİYDİ
Tayland'da dün gece düzenlenen kansız askeri darbenin lideri General Sondhi Boonyaratklin, Başbakan Thaksin Shinavatra'nın demokratik kurumları erozyona uğratmasına bir son vermek ve Tay toplumu arasında ortaya çıkan derin ayrılıkları ortadan kaldırmak için bu darbeye ihtiyaç olduğunu savundu. General Sondhi, darbeden sonra televizyondan yayınlanan konuşmasında, "halk arasındaki çatışmalara bir çözüm bulmak ve yeniden uyumu sağlamak için darbenin gerekli olduğunu" söyledi. Sondhi, yönetimde uzun süre kalmayı düşünmediklerini söyledi ve ülkeyi en kısa zamanda halka iade etme eğilimini yineledi.
Sondhi, "İdari Reform Konseyi" oluşturduklarını ve bu konseyin amacının, yolzuzluk ile Tayland toplumu arasındaki çatışmalara son vereceğini söyledi. Konsey tarafından yayınlanan bildiride de, Taylandlılara toplanma ve gösteri yasağı getirildi. Bildiride, 5'ten fazla kişinin bir araya gelmemesi, aksi halde 6 ay hapis ve 10 bin baht (265 dolar) para cezasına çarptırılacakları uyarısı yapıldı.
Bu arada yerel Nation gazetesinin internet sitesinde yer alan bir haberde Başbakan Thaksin'in New York'tan Londra'ya gittiği, bazı yetkililerin tutuklandığı aktarıldı. Haberde, Savunma Bakanı Thamarak Isarangur ile bazı bakanlarınsa kaçtığı belirtildi. Sondhi, dün gece Başbakan Thaksin BM Genel Kurulu için New York'ta bulunduğu sırada kansız bir darbeye liderlik etmiş ve Tayland'da ordu yönetime el koymuştu. Tayland'daki meşrutiyet yönetimine yakın bir kişi olarak bilinen 59 yaşındaki Sondhi, darbenin ardından vekaleten başbakanlığı üstlenmişti.