Güncelleme Tarihi:
GÜNEYDOĞU Asya ülkelerinden Tayland’da hükümet, çarşamba gecesi İstanbul’daki fahri başkonsolosluğa bir grup Uygur Türkü ve göstericinin saldırısının ardından dün İstanbul’daki konsolosluğun geçici olarak kapatıldığını açıkladı. Vize işlemleri de askıya alındı. Dün bazı basın organlarında Ankara’daki Tayland Büyükelçiliği’nin de kapatıldığı haberlerini ise elçilik yalanladı. Elçilikten yapılan ve “Büyükelçilik olarak normal şartlar altında açık olduğumuzu belirtmek isteriz” denilen açıklamada, sadece vize ve konsolosluk bölümünün 8 Temmuz itibarıyla ziyaretçilerin güvenliği açısından kapatıldığı vurgulandı. Bu arada Tayland Başbakanı General Prayut Chan-o-cha ülke basınına yaptığı açıklamada, “Konsolosluğa saldıranlar daha önce Türkiye’ye gönderdiğimiz gruptan. Halihazırda Türkiye’de olanlarla birleşmişler. Görünüşe göre Uygurlar, Tayland’ı Türkiye ve Çin ile bir çatışmaya sürüklemek istedi. Biz bu anlaşmazlığın tarafı değiliz” dedi. Tayland Dışişleri Bakanlığı da resmi internet sitesinden 109 kişinin Çin’e iadesine ilişkin açıklama yayınladı. Bakanlık iade edilenlerin Çin hükümetinin delilleri ile vatandaşları olduğunu aksine ihtimal vermeyecek şekilde ispat ettiklerini ileri sürdü.
60 UYGUR BEKLİYOR:
İade için Çin’den taahhüt alındığını belirten bakanlık yakın zamanda Tayland’dan bir ekibin gönderilen 109 kişinin takibini yapmak üzere Çin’e gideceği ve kontrollerde bulunacağını belirtti. Duyuruda, 2014 yılı Mart ayında Tayland’a yasadışı yollarla giren 300 civarı Uygur’un durumuna ilişkin bilgiler verildi ve şu anda beklemede olan 60 Uygur’un olduğu bildirildi. 30 Haziran’da Tayland hükümeti bu ülkede bulunan 173 Uygur’u Türkiye’ye göndermişti.
8 UYGUR TÜRKİYE'YE GELİYOR
Tayland'a sığınan ve Çin'in iadesini istediği Uygurlardan 8'i daha Türkiye'ye getiriliyor. Cansuyu Derneği'nden yapılan açıklamaya göre 4 kadın ve 4 çocuk mülteci, Türkiye'ye doğru yola çıktı. 8 kişilik grupta yer alan çocukların tamamı Çin’den kaçtıktan sonra yollarda ve Tayland’da doğmuş bebeklerden oluşuyor. Tayland, kendisine sığınan 100 civarında Doğu Türkistanlı mülteciyi geçtiğimiz günlerde Çin’e iade etmişti. Mültecilerin bir kısmının ise daha önce Türkiye'ye gönderildiği öne sürülmüştü. Cansuyu Derneği, Tayland'da kalan Uygur sığınmacıların Çin yerine Türkiye'ye getirilmesi için girişimleri sürdüreceğini açıkladı.
TÜRKİYE’YE SUÇLAMA:
Çin Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada Tayland’ın iade ettiği bazı Uygurların şüpheli olduğunu ileri sürerek, yasalara göre muamele edileceğini bildirdi. Sözcü, bazı ülkelerin Çin’i terk edenleri mülteci olarak tanımlamasına karşı çıkarak bu insanların kaçak göçmen olduklarını ileri sürdü. Çin resmi gazetelerinden Global Times da isim vermeden Türkiye’nin Güneydoğu Asya’ya ulaşan Uygurlara belge temin ederek onlara yardım ettiklerini iddia etti.
‘DIŞ TEMSİLCİLİKLERİN KORUNMASI ŞEREFİMİZDİR’
Başbakan Ahmet Davutoğlu, son günlerdeki Şincan Uygur Özerk Bölgesi ile ilgili protestolara ilişkin soru üzerine şunları söyledi: “Haksızlıklara karşı sesimizi yükseltebilir, konuşabiliriz ama provokatif nitelikli haberlere karşı duyarlı olmamız lazım. Haberlerin mahiyeti ne olursa olsun dış temsilciliklerin korunması ve onların can, mal güvenliği bizim namusumuzdur, şerefimizdir. Türkiye’de bulunan bir dış temsilciliğin binasının ve oradaki insanların korunması bizim şerefimizdir. Buradan Çin, Tayland ve Türkiye’deki bütün dış temsilciliklere hitaben de söylüyorum, buraya gelmek isteyen turistlere de seslenmek istiyorum: Türkiye’de her türlü can ve mal güvenliği vardır ve bu konularda hiçbir şekilde olabilecek olumsuz olaylar karşısında müsamahakâr davranılmaz.”