Tayland, Uygur Türklerine para cezası kesti

Güncelleme Tarihi:

Tayland, Uygur Türklerine para cezası kesti
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2014 13:29

Tayland'daki gizli bir kampa yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınan ve Uygur Türkü oldukları anlaşılan 220 mülteci, ülkeye yasa dışı yollardan girdikleri gerekçesiyle para cezasına çarptırıldı. ABD'nin 'Sığınmacılara sahip çıkın' çağrısına rağmen verilen bu ceza, uluslararası insan hakları örgütünün tepkisine neden oldu.

Haberin Devamı

AFP'nin haberine göre, gruptaki 120 yetişkine, Tayland'da çıkarıldıkları mahkeme tarafından 4 biner baht (yaklaşık 275 TL) para cezası verildi

ABD Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada,Tayland'ı sığınmacılara "tam koruma sağlamaya" çağırmıştı.

Tayland ise hangi ülke vatandaşları olduklarının hâlâ doğrulanmadığını söylediği sığınmacıların Çin'e geri gönderileceği konusunda bir açıklama yapmadı. Ancak Tayland'ın kaçak göçmenleri ülkelerine geri göndermesi vakalarıyla dolu bir geçmişi var.

Üçüncü bir ülkeye gitmeye çalışırken yakalanan grupta 78 erkek, 60 kadın ve 82 çocuk bulunuyor. Polis, erkeklerin ülkenin güneyindeki göçmen gözaltı merkezinde tutulacağını; kadın ve çocukların ise bir barınağa götüreleceğini belirtti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, yakalananların kimliklerinin tespiti amacıyla Türkiye'nin Bangkok Büyükelçiliği'nden Ahmet Akay ile Türk diplomatlarla Ankara'dan kalkan uçakla bölgeye gelen ve öğretmen olduğunu söyleyen Erkin Ezizi, mültecilerin tutulduğu merkezin olduğu Songkhla bölgesinde bulunuyor. İki diplomatın, mültecilerin kimliklerinin tespiti için Taylandlı yetkililerle çalışmak üzere pazar gününe kadar bölgede kalacağı belirtildi. Bu arada Çinli yetkililerin de merkezi ziyaret ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

'ÇİN'E GERİ GÖNDERİLMEMELİLER'
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise Tayland yönetimine 220 mültecinin Çin'e gönderilmeyerek koruma altına alması çağrısında bulundu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Sunai Phasuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mültecilerin Sincan'a gönderilme konusunda zorlanmaması gerektiğini belirtti. Sunai Phasuk, Çin hükümetinin Uygur Türklerine yönelik geçmişten bu yana kötü davrandığına işaret etti.

Örgüt, Çin'den Güneydoğu Asya ülkelerine kaçışının yaygın bir durum olduğuna, mültecilerin de Çin'e gönderilmesi halinde birçok zorlukla karşılaşabileceğine dikkat çekildi.

Tayland, Uygur Türklerine para cezası kesti
TAYLAND'DAKİ 'TÜRKLER' UYGUR ÇIKTI

Tayland, Uygur Türklerine para cezası kesti
BU KEZ DE 62 'TÜRK' YAKALANDI


Örgüt, Çin'in, etnik gruplar üzerinde "kültürel baskı, ayrımcılık ve dini baskılar" gibi zorlamaları, "terörizm, ayrılıkçı hareketler ve dini aşırılıklar" adına haklı gösterdiğini, Pekin yönetiminin Uygur Türklerinin pasaport edinme haklarını engelleme gibi birçok sıkıntı çıkardığını belirtti.

Haberin Devamı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DEN GİRİŞİM
Bu arada Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) yakalananlara ulaşmak istediği belirtildi. UNHCR'den Vivian Tan, grubun bir süreliğine Tayland'da kalması için yetkililerle birlikte çalıştıklarını kaydederek, grubun herhangi bir yere gönderilmeden önce durum değerlendirmesi yapma şansına sahip olma konusunda emin olmak istediklerini ifade etti. Vivian Tan, “UNHCR olarak, Taylandlı yetkililer ve uluslararası toplum ile grubun uluslararası koruma veya uzun dönemli bir çözüm ihtimallerini tartışacağız” dedi.

GEÇMİŞTE DE OLMUŞTU
Kamboçya, 2009 yılında yakalanan 20 Uygur Türküne, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin girişimlerine rağmen Çin'e dönmeleri konusunda baskı yapmıştı. Malezya ise 31 Aralık 2012'de insan hakları örgütlerinin kınamalarına rağmen altı Uygur Türkü'nü sınır dışı etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!