Tayland saldırısında şüpheliler artıyor

Güncelleme Tarihi:

Tayland saldırısında şüpheliler artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2015 19:54

Tayland'da mahkeme, 17 Ağustos'ta başkent Bangkok'ta düzenlenen ve 20 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırıyla ilgisi olduğundan şüphelenilen 2 kişi hakkında daha tutuklama kararı çıkardı.

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti, Taylandlı Müslüman bir kadın ile hangi ülke vatandaşı olduğu açıklanmayan bir yabancı hakkında tutuklama kararı aldı.

Güvenlik güçleri, hafta sonu başkentteki bazı evlere baskın düzenlemiş, operasyonlar sırasında bir kişi gözaltına alınmış ve bomba yapımında kullanıldığı sanılan malzemelere el konulmuştu. Operasyonların ardından bugün haklarında tutuklama kararı çıkarılan iki kişinin de robot resimleri yayınlanmıştı.

Hakkında tutuklama kararı çıkarılan 26 yaşındaki kadının, kiracı olarak kaldığı evde bomba yapımında kullanılan gübre, barut, çivi ve uzaktan kumandalı araba ele geçirilmişti. Tayland polisi, söz konusu kadının hem kimlik bilgilerini hem de robot resmini paylaşmıştı.

Tutuklama kararı çıkarılan ve robot resmi dağıtılan ikinci kişinin ise kimliği açıklanmamış, ancak Asya ya da Ortadoğu ülkelerinden birinden geldiğinin sanıldığı belirtilmişti.

Bu arada Emniyet Sözcüsü General Prawut Thavornsiri, 29 Ağustos'ta gözaltına alınan şüphelinin sorgusunun askeri bir tesiste devam ettiğini söyledi.

Saldırının uluslararası terörle değil insan kaçakçılığıyla bağlantılı olduğunu düşündüklerini belirten Thavornsiri, "Yakalandığında şüphelinin üzerinde 200'den fazla sahte pasaport bulundu. El konulan pasaportların, göçmenleri üçüncü ülkelere göndermek için sahte pasaport yapan bir ağ tarafından hazırlandığını sanıyoruz" dedi.

Tayland basını, bombalı saldırının ardından güvenlik kameralarından robot resmi çıkarılan şüphelinin Türk olduğu iddialarını ortaya atmıştı. Polis, önce gözaltına alınan kişinin Türk pasaportu taşıdığını açıklamıştı. Kısa bir süre sonra, baskında gözaltına alınan kişinin Bangkok'taki saldırıyı düzenlemekle değil, "patlayıcı madde" bulundurmakla suçlandığını açıklayan Tayland polisi, şüphelinin üzerinden çıkan pasaportun da sahte olduğunun tespit edildiğini duyurmuştu. Türkiye, iddialar konusunda İnterpol aracılığıyla Tayland makamlarından bilgi talebinde bulunmuştu.

Emniyet Sözcüsü Thavornsiri, dün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Bangkok Büyükelçiliği'nin bombalı saldırının şüphelisi olarak gözaltına alınan kişinin Türk olmadığı bilgisini kendilerine ilettiğini belirtmişti.

Tayland'ın Ankara Büyükelçisi Tharit Charungvat da AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Uluslararası ve yerel basının Bangkok'taki saldırının yarattığı etkiden yola çıkarak bazı teoriler geliştirmeye çalışmış olmasından" duyduğu endişeyi dile getirerek, saldırının sorumlusunun Türk olduğu iddialarına ilişkin, "Türkiye'ye yönelik iddialar Tayland hükümetinin görüşünü yansıtmıyor" ifadelerini kullanmıştı.

Tayland'ın başkenti Bangkok'un ticari merkezi Rajprasong'da 17 Ağustos'ta her gün binlerce turist tarafından ziyaret edilen Erawan Tapınağı yakınındaki bombalı saldırıda 20 kişi hayatını kaybetmiş, 120 kişi yaralanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!