Tayland Kamboçya sınırında çatışma

Güncelleme Tarihi:

Tayland Kamboçya sınırında çatışma
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2009 09:46

Tayland ve Kamboçya askerleri arasında, sınırdaki tartışmalı antik Preah Vihear tapınağının bulunduğu bölgede karşılıklı ateş açıldı.

Kamboçya askerlerinin, topraklarına giren 60 kadar Tayland askerine ateş açması üzerine 10 dakika kadar süren çatışma çıktı. Her iki ülkenin yetkilileri, çatışmada ölen ve yaralanan olmadığını söylediler.

Sınırdaki Kamboçya askerleri, alarmda ve her an çatışmaya hazır olduklarını, Tayland askerleri yine girerse uyarmadan ateş açacaklarını bildirdi.

Tayland Savunma Bakanı Prawit Wongsuwan ise "Bu bir kaza, oradaki görevlilerin yanlış anlamasından kaynaklanmış" diyerek olayı önemsemedi.

Tayland Genelkurmay Başkanı Anupong Paochinda da bunu "küçük bir olay" diye nitelendirerek Tayland askerlerinin "kuvvete başvurma ve silah kullanma niyeti olmadığını" söyledi.

Kamboçya yetkilileri yaklaşık 10 gün kadar önce de 100 kadar Tayland askerinin geçen sene çatışmaların çıktığı tartışmalı sınırdan ülkeye girdiğini iddia etmişti.

Kamboçya'nın başvurusu üzerine UNESCO'nun 11. yüzyıldan kalma tapınağı Dünya Mirası Listesine almasıyla sınırdaki uzun dönemden beri mevcut anlaşmazlık alevlenmişti. Her iki ülkenin askerleri geçen temmuzdan beri sınırda konuşlanmış durumda.

Her iki ülke de tapınak etrafındaki topraklardan 4,6 kilometre kare istiyor. Ancak antik tapınak civarındaki hudut şimdiye kadar kesin olarak çizilmedi.

Uluslararası Adalet Divanı, 1962'de Preah Vihear ve etrafındaki toprağın Kamboçya'ya ait olduğuna karar vermişti. Tapınak kültürel olarak da Kamboçya'ya ait olsa da Taylandlılar bu kararın kendileri açısından olumsuz etkilerini hala unutmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!