Güncelleme Tarihi:
BANGKOK SOKAKLARI KAN GÖLÜNE DÖNDÜ / FOTO GALERİ
Güneydoğu Asya’nın turistik ülkesi Tayland’ın başkentinde olağanüstü hâl var. Kısa süre öncesine kadar gece kulüplerinin dolup taştığı ana caddelerin girişinde şimdi dikenli teller ve ateşe verilmiş lastikler görülüyor. Silah sesleri, ambülans sirenlerine karışıyor.
3 kilometrekarelik alanda toplanan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 10 bin muhalif, iktidar paylaşımı talebiyle iki aydır Bangkok’un ticari kalbini felç ediyor. Tayland ordusu bir haftadır zaman zaman barikatı yarıp kalabalığı dağıtmaya çalışıyor.
Anarşinin kol gezdiği kentte dün kritik bir sınır aşıldı. Binlerce takviye askerin gelmesiyle Tayland ordusu önce göstericilerin çevresini kuşattı. Ardından yetkililer şehrin bazı bölgelerine, “Burada askerlerin gerçek mermiyle ateş etmesi serbesttir” yazılı dövizler astılar. Son üç günde ölenlerin sayısı 25’e çıktı. 187 yaralı var.
Güvenlik güçleri, göz yaşartıcı gaz ve plastik merminin yanısıra zaman zaman hakiki mermi de kullanıyor. Dün ölenlerden biri, askerlerin gözüne lazer doğrultunca başından vuruldu. Göstericiler de bambu sopaları ve molotof kokteylleriyle cevap veriyor. Protestocu liderler, erzaklarının azaldığını ama daha günlerce dayanabileceklerini söylüyorlar.
Hükümet, büyük bir askeri operasyonuyla göstericilere son darbeyi indirmeye hazırlanıyor. Kırmızı Gömleklilerin geri adım atmayacağını vurgulayan siyasi gözlemciler ise operasyonun kontrolden çıkmasından ve daha da fazla kan akmasından endişe ediyorlar.
Lastiği bol buldular: Göstericiler, güvenlik güçlerini sokmadıkları alanı, gazyağı dökülmüş otomobil lastikleri, keskin bambu sırıkları ve dikenli telle çevrelediler. Dünyanın en büyük 100 lastik üreticisinden 6’sı Tayland merkezli. Birçok küresel markanın üretim tesisleri de Tayland’da. Zira bu ülke, lastiğin hammaddesi olan doğal kauçuğun en büyük üreticisi.
KADIN VE ÇOCUKLARIN TAHLİYESİNE BAŞLANDI
Tayland'ın başkenti Bangkok'ta ordunun hükümet karşıtı protestoculara müdahalesi sonucu çıkan çatışmalarda son üç günde ölenlerin sayısının 25'e yükselmesiyle bölgedeki kadın ve çocukların tahliye edilmesine karar verildi. Taylandlı yetkililer, kadın, çocuk ve yaşlıların tahliye edilmesi için Kızılhaç ve diğer bazı tarafsız kuruluşların bölgeye gönderileceğini açıkladı.
Bangkok'taki bazı bölgeleri "serbest atış alanı" ilan eden ordu, giriş yasağı getirilen belli yol ve bölgelere girecek kişilerin görüldüğü yerde vurulacağı uyarısını yaptı.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GETİRİLDİ
Tayland'da hükümet, Pazar gecesi başlamak üzere başkent Bangkok'un belli bölgelerinde sokağa çıkma yasağı uygulanması kararı aldı. Bir hükümet yetkilisi, sokağa çıkma yasağının hükümet karşıtı gösterilerin en çok yaşandığı bölgelerde gece 11.00'dan sabah 05.00'a kadar geçerli olacağını belirtti.
Sokağa çıkma yasağına uymayanlara iki yıla kadar hapis cezası verilecek.
Tayland'ın başkenti Bankok'ta 3 Nisan'da başlayan hükümet karşıtı gösterilerde bugüne kadar 54 kişi hayatını kaybederken, 1,600 kişi de yaralandı.
ŞİDDET NİYE DURULMUYOR
Kırmızı Gömlekliler kim?
2006’da askeri darbeyle devrilen Başbakan Taksin Şinavatra’yı destekleyen Diktatörlüğe Karşı Ulusal Birleşik Cephe’nin bir diğer adı. Amaçları erken seçim yoluyla Şinavatra’nın iktidara dönmesini sağlamak.
Karşılarında kim var?
Şinavatra’cıların karşısında, “Sarı Gömlekliler” de denen, iktidardaki “Demokrasi İçin Halk İttifakı” var. Darbe, bu grubun büyük sokak gösterilerinin ardından gerçekleşmişti.
Şimdi ne olacak?
Başbakan Vejjajiva, geçen hafta erken seçime gitmeyi kabul etmişti. Kırmızı Gömlekliler sokakları boşaltmayı reddedince kanlı askeri operasyonlar başladı. “Son savaş” için henüz kesin bir tarih belirlenmedi ama kentteki yabancı gözlemciler, iki tarafın da bu kadar uzun süredir pes etmemesine şaşırıyor.