Güncelleme Tarihi:
Amerikan AP ajansının haberine göre Tayland Başbakanı, bu şahsın saldırı sırasında güvenlik kameraları tarafından kaydedilen görüntülerde sırt çantasını Erawan Tapınağı’nın korkuluğuna astıktan sonra bölgeden ayrılırken görülen “sarı tişörtlü” kişiye benzediğini söyledi. Sınırda yakalanan şüphelinin üzerinde Yusufu Mierail isminin yazılı olduğu ve sahte olma ihtimali olan bir Çin pasaportu çıktı.
KİMLİK SAHTE
Pasaporttaki bilgilere göre şahıs, Uygurların yoğun olarak yaşadığı Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nde doğdu, pasaportu da aynı bölgedeki yetkililerden aldı. Geçtiğimiz cumartesi Bangkok’un mahallelerinden birinde pasaportunda Adem Karadağ yazılı bir şüpheli yakalanmıştı. Kısa bir süre sonra, baskında gözaltına alınan kişinin Bangkok’taki saldırıyı düzenlemekle değil, “patlayıcı madde” bulundurmakla suçlandığını açıklayan Tayland polisi, şüphelinin üzerinden çıkan pasaportun da sahte olduğunun tespit edildiğini duyurmuştu. Türkiye’nin Bangkok Büyükelçiliği söz konusu kişinin Türk olmadığını açıklamıştı.
200’DEN FAZLA PASAPORT
Bangkok’ta gözaltına alınan bu şahsın evinde yapılan aramada en az 11’i Türk, 200’den fazla sahte pasaport da ele geçirilmişti. Cumartesi günkü gözaltının ardından geçen pazar günü de polis, Bangkok’ta ikinci bir apartman dairesine baskın yaptı. Polis, dairede bomba yapımında kullanılan gübre, barut, çivi ve uzaktan kumandalı araba ele geçirdi. Daireyi 26 yaşındaki Taylandlı Müslüman Wanna Suansan adlı bir kadının kiraladığı açıklandı. Önceki gün Wanna Suansan hakkında arama kararı çıkarıldı. Dün de soruşturma kapsamında Ali Jolan, Ahmet Bozoğlan ve ismi belirlenemeyen üç Türk kimlikli için tutuklama kararı çıkarıldığı açıklandı. Ancak bu kişilerin gerçekten Türk vatandaşı olup olmadığı bilinmiyor.
SALDIRININ ARDINDA KİM VAR
Başkent Bangkok’taki saldırıyı şu ana kadar üstlenen olmadı. Bu durum çeşitli spekülasyonlara yol açtı. AFP haber ajansına göre Tayland polisi, saldırının kısa süre önce büyük bir insan kaçakçılığı şebekesine yönelik operasyona misilleme amacıyla yapılmış olabileceğini açıklamıştı. Bununla beraber analistler başka sebepler de olabileceğini belirtiyor. Taylandlı yetkililer saldırganların Çin’de baskı gören Uygurları ülkeden çıkarma faaliyetleriyle ilişkili olabileceğini de kaydetti. Erawan Tapınağı’nın özellikle Çinli turistler arasında popüler olması da saldırının bu sorunla ilgili olabileceği spekülasyonlarını artırdı. Geçen temmuzda Tayland hükümeti 109 Uygur Türk’ünü Çin’e teslim etmişti.
‘KAYSERİ’DE YAŞIYORUM’
Tayland yetkilileri aranan Wanna Suansan adlı kadının ülke dışında olduğunu doğruladı. Ancak nerede olduğunu açıklamadı. Fransız haber ajansı AFP, Wanna’ya önceki gün geç saatlerde ulaştı. Telefonu açan kadın Kayseri’de kocasıyla birlikte yaşadığını söyledi. Eşinin hangi ülke vatandaşı olduğunu söylemeyen Suansan, patlamayla ilgisi olmadığını öne sürdü. Wanna, bu dairenin eşinin bir arkadaşına kiralandığını iddia etti. New York Times gazetesine konuşan Tayland’da Wanna’nın yaşadığı köyün muhtarı İbrahim Komkham, kadın şüphelinin kendisini aradığını söyledi. Buna göre Wanna, apartman dairesini geçen haziranda terk etmiş, neden şüpheli ilan edildiğini de bilmiyor. AP ajansına göre kadının akrabaları Wanna’nın eşinin Türk olduğunu söyledi.
BİLGİ NOTU
Tayland’ın başkenti Bangkok’un ticari merkezi Rajprasong’da 17 Ağustos’ta her gün binlerce turist tarafından ziyaret edilen Erawan Tapınağı yakınındaki bombalı saldırıda 20 kişi hayatını kaybetmiş, 120 kişi yaralanmıştı.