Tatbikattan Gürcistan’a

Güncelleme Tarihi:

Tatbikattan Gürcistan’a
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2008 00:00

Türkiye’nin düşük tonajlı Amerikan savaş gemilerine Boğaz’dan geçiş için yeşil ışık yakmasının ardından ABD, Akdeniz’deki "Güvenilir Denizkızı Tatbikatı"ndan çektiği USS McFaul destroyerini Karadeniz’e yönlendirdi. Yüzey, sualtı radarlarının yanısıra elektronik savaş gücüne sahip olan gemi denizden karaya güdümlü Tomahawk füzeleri atma kabiliyetine sahip. Gemi, Çanakkale Boğazı'ndan bu sabah geçti.

TÜRKİYE’nin itirazı üzerine Montrö sözleşmesine aykırı olan ağır tonajlı gemileri Gürcistan’a göndermekten vazgeçen ABD, "Güvenilir Denizkızı Tatbikatı"na katılması planlanan savaş gemisini Karadeniz’e sokuyor. Karadeniz’de ABD, İsrail ve Türkiye’nin katılımı ile düzenlenen insani amaçlı uluslararası arama kurtarma tatbikatına katılmak üzere bölgede bulunan USS MCFaul destroyeri Gürcistan’a yönlendirildi. Montrö’ye göre Akdeniz’e kıyısı olmayan ülkelerin toplam 15 bin ton ağırlıktaki savaş gemileri boğazlardan geçebiliyor. Bu gemiler Karadeniz’de 21 gün kalabiliyor.

Yardım amaçlı olarak destroyer

8 bin 915 ton ağırlığa, 154 metre uzunluğa sahip USS McFaul DGG 74 destroyerinin 19 Ağustos’ta başlayan tatbikata katılmayacağı bilgisi 18 Ağustos günü tatbikatın düzenlendiği İsrail’in Hayfa limanına ulaştı. Daha önce tatbikata kesin olarak katılacağı bildirilen gemi Çanakkale Boğazı’na yöneldi. ABD’nin Tel Aviv Deniz Ataşesi Demetries Grimes "Tatbikata katılacaktı, programı değiştiği için katılamayacak" yanıtını vermişti. "McFaul" destroyerinin Boğazlar’dan geçmesiyle birlikte Gürcistan savaşının başından bu yana ilk kez, ABD, Karadeniz’de askeri güç bulunduruyor olacak. Tatbikata, ABD’nin sadece USS BigCorn akaryakıt ikmal tankeri katıldı.

Dört ülkeden askeri gemi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Gürcistan’a insani yardım için İspanya, Almanya, Polonya ve ABD’ye ait askeri gemilerin önümüzdeki günlerde boğazlardan geçişi için bildirimlerde bulunulduğunu açıkladı. Özügergin, "Gürcistan’a denizden ve havadan insani yardım göndermek isteyen ülkelerle işbirliği yapıldığını" vurguladı.

Karadeniz’e casus gemi

Adını Donald McFaul adlı bir üst düzey Amerikan subayından alan DDG-74, Arleigh Burke sınıfı (güdümlü füze sınıfı) destroyer olarak görev yapıyor. 1998’de denize indirilen gemi 8 bin 915 ton ağırlığa, 154 metre uzunluğa sahip. Yüzey, sualtı radarlarının yanı sıra elektronik savaş gücüne sahip olan gemi denizden karaya, 2500 km menzilli Tomahawk füzesi atma kabiliyetine sahip. Rus tarafında en büyük endişeyi de Donald McFaul oluşturuyor. Çünkü bu gemi istihbarat toplamak için de kullanılıyor. Ruslara göre diğer gelecek gemiler Mount Whitney ve Dallas.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!