Tataristan korkunç kazanın yasını tutuyor

Güncelleme Tarihi:

Tataristan korkunç kazanın yasını tutuyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2013 17:09

Tataristan'ın başkenti Kazan’da meydana gelen uçak kazasının nedeni belirsizliğini korurken, uzmanlar beş ihtimal üzerinde duruyor. Elli kişinin öldüğü kazanın ortaya çıkan yeni görüntülerinde, burun üstü çakılan uçağın düşüş anı saniye saniye kameralara yansıdı.

Haberin Devamı

Rus basınında çıkan haberlere göre, üzerinde durulan beş olası kaza sebebi; “kalitesiz yakıt kullanımı”, “kule çalışanlarının ihmali”, “hava koşullarının iniş için uygunsuz olması”, “pilot hatası veya uçuş ekibinin ihmali” ve “uçakla ilgili teknik bir aksaklık olasılığı.”

TATARİSTAN YASTA / FOTO GALERİ

Uçaktaki 50 kişinin tamamının yaşamını yitirdiği kaza sonrası yapılan araştırmanın ilk aşamasında, pilotun kuleye, iniş için henüz hazır olmadıklarını bildirdiği, bunun üzerine pistin üzerinde havada fazladan bir tur çizdiği öğrenilmişti.

Rusya Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov, saldırı ihtimali üzerinde kesinlikle durulmadığını belirtirken; kesin nedenin, Uluslararası Havacılık Komitesi’nin incelemeleri sona erdikten sonra ortaya çıkacağını söyledi.

ATOM BOMBASI GİBİ PATLADI

Haberin Devamı

DÜŞÜŞ ANI GÖRÜNTÜLENDİ
Uçağın iki kara kutusu da bulunmasına rağmen, düşüş anına ait video kaydı sadece birkaç saniye sürdüğü için sorunun hangi yükseklikte başladığı henüz belirlenebilmiş değil.

Tataristan’ı yasa boğan kaza, Kazan Uluslararası Havalimanı’nda, dün akşam yerel saatle 19.25’te (Türkiye saatiyle 17.25) Tataristan Havayolları’na ait uçak inişe geçtiği sırada meydana gelmişti. Ele geçirilen yeni görüntülerde, Moskova-Kazan uçuşunu gerçekleştirmekte olan Boeing 737-500 tipi uçağın, burun üstü piste çakıldığı ve ortalığı aydınlatan şiddetli bir patlamaya neden olduğu görülüyor.

Patlamanın şiddetiyle hava uçan parçaları 250 bin metrekarelik bir alana yayılan uçakta bulunan 44 yolcu ve altı kişilik mürettebatın tümü hayatını kaybetmişti. Cesetlerin çoğunun, DNA testi olmadan tanınmayacak durumda olduğu belirtilirken, kalıntıları bugün adli tıp kurumuna kaldırıldı.

Kazada ölenler arasında Tataristan Devlet Başkanı Rustam Minnihanov’un 23 yaşındaki oğlu İrek Minnihanov da bulunuyor. Yeni evli olan Minnihanov’un, Fransız asıllı hamile eşini uçağa binmekten son anda vazgeçirdiği söyleniyor. Baba Minnihanov ise bugün öğle saatlerinde resmi kortejle kaza yerine geldi.

TATARİSTAN’DA RESMİ YAS
Ölenlerin yakınlarının toplandığı Kazan Havalimanı bugün Rusya saatiyle 18.00’e kadar kapalı kalacak. Tataristan Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, kazada yakınlarını kaybeden ve psikolojik destek almak için yetkililere başvuran 16 kişi, yerel hastanelerde oluşturulan özel birimlerde tedavi ediliyor. Pilotlardan birinin 73 yaşındaki annesinin, kaza haberini aldıktan sonra fenalaşarak yoğun bakıma kaldırıldığı da gelen haberler arasında.

Haberin Devamı

Tataristan’da bugün ulusal yas ilan edilirken, Rusya genelinde de gün boyu yapılacak spor karşılaşmaları ve benzeri resmi etkinliklerde, saygı duruşunda bulunulacak ve kazada ölenler anılacak.

HAVAYOLU ŞİRKETİ AYNI KADERİ Mİ PAYLAŞACAK?
Ölenler arasında devlet başkanının oğlunun da bulunması, Aralık 2010’daki bir kaza sonucu kapatılan Dağıstan Havayolları’nı akıllara getirdi.

Kazayı yapan 23 yaşındaki uçağın ait olduğu Tataristan Havayolları, 1999 yılında kurulmuş küçük bir şirket. Rusya dışına direkt uçuş gerçekleştirdiği az sayıdaki noktadan biri de İstanbul. Sık sık eleştiri alan ve genelde uluslararası normlara uygun bulunmayan Tataristan Havayolları’nın, bir zamanlar benzer özellikleri taşıyan Dağıstan Havayolları’yla aynı kaderi paylaşabileceği konuşuluyor. Uluslararası arenada hiçbir şekilde kabul görmediği halde Rusya içinde sürdüren Dağıstan Havayolları’na ait bir uçak, 4 Aralık 2010 tarihinde Moskova’nın Vnukovo Havalimanı’ndan kalktıktan sonra havada teknik sorunlar yaşamış ve zorunlu iniş yapmıştı. Teknik aksaklıktan dolayı beklenenden sert şekilde gerçekleşen iniş sonucunda yaşamını yitiren iki kişiden biri, zamanın Dağıstan Devlet Başkanı Magomedsalam Magomedov’un kardeşiydi. Kazanın ardından Dağıstanlı yetkililer, söz konusu havayolu şirketinin kısa süre içinde kapatılmasını sağlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!