Tasos'un 'takas' paniği

Güncelleme Tarihi:

Tasosun takas paniği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2007 16:38

AİHM’in Rumların Türkiye aleyhine açtığı bin 300’e yakın mülkiyet davasından birinde KKTC’deki mülk ile Rum yönetiminde kalan Türklere ait mülkü takas kararı almaya hazırlanması Tasos Papadopulos hükümetini paniğe soktu. Rum lider Papadopulos, mülkiyet sorununun Kıbrıs’ta taraflar arasında ‘değiş-tokuş’ yöntemiyle halledilmesi kararını tanımayacaklarını ilan etti. Rum Dışişleri Bakanı Erato Markulli ise, Rumları KKTC’de kurulan tazmin komisyonuna başvurmamaları çağrısı yaparak "Çok tehlikeli ve yıkıcı sonuçları olur" uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

RUM YÖNETİMİNDEN AİHM'E MEKTUP

Kıbrıs Rum yönetimi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) mektup göndererek, bir Kıbrıslı Rum'un, KKTC'deki eski taşımazının, Güney Kıbrıs'ta bulunan bir Türk taşınmazıyla takas edilmesi yönünde KKTC'de kurulu Taşınmaz Mal Komisyonu'yla vardığı uzlaşıyı onaylamamasını talep etti.

Rum radyosunun haberine göre, Rum yönetimi sözcüsü Vasilis Palmas, Rum yönetiminin AİHM'ye mektup gönderdiğini açıkladı. Palmas, Rum yönetiminin, bu konunun AİHM Genel Kurulu tarafından incelenmesi talebinde bulunmasının da kuvvetle muhtemel olduğunu söyledi.

“Bu takasın ancak Rum yönetiminin onayı ile gerçekleşebileceği” görüşünü dile getiren Palmas, şunları belirtti:
“(Takas olması halinde) Kıbrıslı Türk, Rum'un 'işgal' bölgelerindeki malını alacak, ancak Rum'un hiçbir şey alması söz konusu değildir, çünkü Kıbrıs Türk malları Türk Malları Vasisi'nin yani İçişleri Bakanlığınınidaresindedir.”

Haberin Devamı

"ÇOK TEHLİKELİ VE YIKICI SONUÇLARI OLUR

Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku-Markulli de bazı Rumların KKTC'deki eski malları konusundaki şahsi girişimlerini "çok tehlikeli ve yıkıcı" olarak niteledi ve bu tür davranışların "sonuçları da olacağını" söyledi.

Markulli, AİHM'de Türkiye aleyhine dava açan bir Kıbrıslı Rum'un, KKTC'deki eski malının Rum tarafında bir Türk malıyla takas edilmesi yönünde KKTC'deki Taşınmaz Mal Komisyonu ile vardığı uzlaşıyla ilgili olarak, "Bu tür hareketlerin sonuçları da vardır" dedi.

Markulli, Rum yönetiminin, sürekli olarak mal sahibi Rumların dikkatini, Rum idaresine ve hem kendilerinin hem de başkalarının insan haklarına saygılı olmaya çektiğini söyledi.

KKTC'de malı bulunan Rumların örgütlü olduğu derneğin başkanı Yannakis Erotokritu da Rum radyosuna yaptığı açıklamada, söz konusu Rum'un, AİHM'ye başvurusunun 2003 yılında yapıldığını ve mahkeme tarafından da kabul edildiğini belirtti.

Başvuru kabul edildiğinde AİHM'in, "şikayet edilen ülke ile dostane bir uzlaşı yapılmasını" tavsiye ettiğini, bu vakada şikayet edilen ülkenin Türkiye olduğunu kaydeden Erotokritu, "asıl tehlikenin", AİHM'in bütün Rum başvurularını KKTC'deki Taşınmaz Mal Komisyonu'na havale etmesi olduğunu öne sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!