Kasım CİNDEMİR / WASHINGTON
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2007 00:00
Washington Post’ta çıkan bir yazıda, Türkiye’nin Temsilciler Meclisi’nden çıkması büyük bir olasılık olan ’Ermeni soykırımı’ tasarısını ciddiye almaması gerektiği savunuldu. Diehl, Sünni-Şii’nin ne demek olduğunu bilmeyen Amerikalı siyasetçilerin alacağı bu kararı Türkiye’nin olgun bir demokrat gibi ’omuz silkerek’ karşılamasını salık verdi.
ABD’nin etkin gazetelerinden Washington Post’ta yer alan bir yazıda, Türkiye’nin, olmayı arzuladığı bir "Batı demokrasisi gibi" davranarak, Temsilciler Meclisi’nde sunulan ve "bağlayıcı olmayan" Ermeni karar tasarısına "omuz silkip geçmesi" gerektiği savunuldu.
Jackson Diehl tarafından kaleme alınan yazıda, bağlayıcı olmayan karar tasarılarının, "yönlendirildiği özel çıkarlar hariç" kimse tarafından çok fazla önemsenmediğine işaret edildi. Diehl, Irak savaşına karşı kabul edilen karar tasarını da buna örnek olarak gösterdi.
Ancak, Ermeni soykırımı iddialarını içeren karar tasarısının Türk-Amerikan ilişkilerinde bir patlamaya yol açabileceğini belirten Diehl, bu durumun, Irak ve İran gibi ABD’nin stratejik çıkarlarını ilgilendiren alanları etkileyebileceğini kaydetti.
Yazıda, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, Washington ziyaretinde tasarıya karşı lobi yaptığı, Bush ekibi ve Yahudi kuruluşları dahil, Türkiye dostlarının Kongre nezdinde yoğun faaliyet gösterdiği anlatıldı. Tasarının diğer tarafında ise, 1.4 milyon nüfuslu ve varlıklı Ermeni-Amerikan toplumu ile Temsilciler Meclisi’nin Başkanı Nancy Pelosi dahil dostlarının yer aldığı kaydedildi.
SÜNNİ VE Şİİ NEDİR BİLMEZLER
Tasarının sunucusu Adam Schiff,
seçim bölgesinde 70-80 bin Ermeni asıllı vatandaşın bulunduğunu ve onlar için 1915’te yaşananların "geçmişte kalmış ve tarih" olmadığını kaydetti. Diehl, Pelosi’nin de, seçim bölgesinde Ermeni destekçilerinin olduğunu yazdı.
Schiff, daha önce ele geçmemiş bir fırsatın yakalandığını, tasarının geçmesi için gerekli oyların hem Komite’de hem de Genel Kurul’da mevcut olduğunu ve Nancy Pelosi’nin söz verdiği üzere gündeme alması halinde de tasarının büyük olasılıkla geçeceğini söyledi. Diehl, tasarı ile ilgili bilgiler de verdi. Diehl, "Düşünün, çoğu Irak’taki Şiiler ile Sünniler arasındaki farkı bilmeyen 435 Temsilciler Meclisi üyesi, Adam Schiff’in, 92 yıl önce ve Türkiye’nin kuzeydoğusunda yaşanan olaylara ilişkin versiyonunun onaylanıp onaylanmamasına karar verecek" dedi.
Ancak, Diehl, tasarının sonuçlarının "ölümüne ciddi" olduğuna dikkat çekti. Jackson Diehl, TSK’nın, Irak ve Afganistan operasyonları için kilit rol oynayan İncirlik Üssü’nün kullanımını kısıtlayacağının işaretini verdiğini, Gül’ün de, milliyetçi tepki nedeniyle, Irak ve İran için gerekli olan ABD ile işbirliği düzeyini düşürebilecekleri uyarısında bulunduğunu yazdı.
Jackson Diehl yazısını şöyle bitirdi: "Belki Türk tarihini tartışmak Kongre’nin işi değil ve belki de bunu yanlış nedenlerle yapıyor. Ancak, Türkiye, istikrarlı ve arzu ettiği gibi Batı’ya dönük bir demokrasi olacaksa, Türk siyasileri, en azından Temsilciler Meclisi’nin bağlayıcı olmayan karar tasarılarına herkesin yaptığı gibi omuz silkmeyi öğrenmelidir."