Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de de best seller olan kitabın yazarı D’Anna ve kardeşinin davası da bir dönem çok konuşuldu. İlk olarak İtalya'da basılan varoluş üzerine felsefi bir roman olan ‘Tanrılar Okulu' kitabını paylaşamayan iki kardeş, mahkemede karşı karşıya gelmişti.
İtalya'da 2002 yılında yayınlandıktan sonra Türkçe'ye çevrilen ve 2004’ten beri Türkiye'de 200 binin üzerinde satan "Tanrılar Okulu" kitabına ilişkin Prof. Stefano D'Anna'ya kardeşi Ellio D'Anna, kitabı kendisinin yazdığını öne sürerek dava açmıştı. Davacı, Prof. Stefano D'Anna'nın mali ve manevi haklarını ihlal ettiğini ve kendileri haksız rekabete uğradığını, telif haklarına tecavüz edildiğini iddia etmişti.
KİMDİR?
Stefano D’Anna, Napoli Üniversitesi’nin İktisat Fakültesi’nden “Cum Laude” derece ile mezun olmuştur ve London Business School’da Master yapmak üzere ITP Programı’na ve Milano’daki Katolik Üniversitesi’nde Birinci Sınıf Onur Derecesi ile İletişim Sosyolojisi Doktora Programı’na kabul edilmiştir. Ekonomist, sosyolog ve bestseller yazar kimliklerinin yanı sıra vizyon sahibi bir eğitmen olan Stefano D’Anna dünya genelinde Avrupa’da, Amerika’da ve Güney Amerika’da pek çok önemli forum, uluslarası kongre ve konferanslarda, yakın tarihte ise Mayıs 2011’de Forum Istanbul’da ve Haziran 2011’de Atina’daki Greek Power Summit’te ana konuşmacı olarak yer almıştır. Alfa Romeo, Milano, New York ve Orta Doğu’da merkezi bulunan Olivetti Corporation ve Torino ve Cidde’de merkezleri bulunan Fiat International gibi çok uluslu firmalarda üst düzey yöneticilik de yapmış olan D’Anna başarının sosyolojisi üzerine çalışmaları ile “Zamandan Bağımsız Liderlik, Bütünlük ve Kurumsal Uzun Ömürlülük” üzerine düzenlediği seminerlerle pek çok kurumsal lidere ilham kaynağı olmuştur. İtalyanca, ingilizce ve türkçe olmak üzere çalışmaları ve araştırmaları ile ilgili 100’ün üzerinde bilimsel makalesi yayınlanmıştır. Yayınlanan kitapları arasında “Berlusconi in Concert”; best-seller kitabı “Tanrılar Okulu” başta Rusça, Çince, Türkçe ve Portekizce olmak üzere 12 dile çevrilmiştir. Yazarın son kitabi olan A Dream for the World ( Dünya için bir Düş ) ise Ekim 2011'den itibaren ingilizce olarak yayınlanmaya başlamıştır. Londra, Madrid, New York, Roma, Floransa ve Milano’da kampüsleri bulunan European School of Economics’te 1994’ten beri yapmış olduğu Rektörlük görevini 2010 tarihinden itibaren bırakmış olup insanlığın yeni hücreleri olmaları için dünyanın umudu olabilecek geleceğin liderlerini yetiştirmek üzere özel seçilmiş öğrencilere mükemmellik hissini, özgürlük için sınırsız sevgiyi ve bozulmaz bir bütünlüğü öğretmek için kurmuş olduğu en gelişmiş liderlik projesi olan Future Leaders for The World programına kendisini adamıştır.
İKİ KARDEŞİN TELİF DAVASI
Kitabın Türkiye'deki telif hakları için kardeşi Stefano E.D'anna'ya dava açan Elio D'anna o günlerde mahkemede “Bu kitabı ben yazdım. Ancak yazarı Stefano gözüküyor. Stefano'nun yazılmasının sebebi, kardeşimi daha yüksek göstermek ve yüceltmekti” dedi. Kitap için hâkim karşısına “davacı” sıfatıyla çıkan Elio D'anna, 1980'de filozofik düşünceyle okul kurmak için İstanbul'dan İtalya'ya döndüğünü anlattı. Yaklaşık 30 yıllık düşüncenin sonucunda dönem dönem derlediği dokümanlardan oluşan bu kitabın 2001'de kitap haline dönüştüğünü iddia etti. Kardeşinin mahkemedeki açıklamalarını “üzücü” diye cevaplayan Prof. Dr. Stefano D'anna ise kardeşinin aksine kitabın yazarının kendisinin olduğunu iddia etti. Stefano D'anna, “Öz kardeşimin buraya gelip yemin altında doğru olmayan ifadeler kullanmasına çok üzüldüm. 30 yıllık birlikte çalışmanın sonucunda burada sadece açgözlülük etmektedir. Kitabın karakterini biyografim oluşturduğu halde bunu kendisi oluşturmuş gibi söylemesi de çok üzücüdür. Bu kitabı ben yazdım. Telifleri de ben aldım. Kardeşim kitabı okumamıştır bile” dedi. Prof. D'anna'nın avukatı Barış Kaşka, “Davacı hak sahibi olduğunu kanıtlayamamıştır. Kitabın hak sahibi müvekkilimdir” dedi. Prof. Stefano D'anna'yı haklı bulan mahkeme, davanın reddine karar verdi. D’Anna’nın yakınları dava sonrası yazarın hastalandığının konuşulduğunu söyledi.