Taliban'ın heykel saplantısı

Güncelleme Tarihi:

Talibanın heykel saplantısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2001 00:00


Haberin Devamı

Uluslararası tepkilere meydanokuyan Afganistan'daki Taliban yönetimi, Bamyan kentindeki iki dev Buda heykellerinin çevresine patlayıcılar yerleştirdi. Pakistan merkezli Afgan İslami Basın Ajansı'nın bildirdiğine göre,Afganistan'ın orta kesimlerindeki Bamyan kentinde bulunan İslamiyet öncesi döneme ait dev Buda heykellerinin gün içinde patlayıcılarla havaya uçurulması planlanıyor.

Taliban milisleri yıkmaya hazırlandıkları Buda heykellerine dün detank, roket ve otomatik silahlarla ateş açtıkları bildirildi. Bamyan'daki Buda heykelleri yaşı 1500'ü aşarken, yükseklikleri 50 metrenin üzerine çıkıyor.

New York metropolitan müzesi heykelleri korumak istiyor

New York Metropolitan Sanat Müzesi, Afganistan'daki şeriatçı Taliban yönetiminin, uluslararası toplumun tepkisine rağmen, İslamiyet öncesi dönemden kalma heykellerin yıkılması kararından vazgeçmesi çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Müze Müdürü Philippe de Montebello, yaptığı açıklamada, ''Taliban'ın bu kararından dolayı üzgünüz. Kendilerine bu kararlarından vazgeçmeleri çağrısında bulunuyor ve masraflar tarafımızdan karşılanmak üzere uzmanlarımızla gidip kendilerinin işbirliğiyle bu heykellerin taşınabilir bölümlerini satın alarak müzemizde koruma altına almaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz'' dedi.

Montebello, bu çağrıyı New York Metropolitan Sanat Müzesi adına yaptığını, dünyadaki diğer müzelerin de aynı şekilde hareket edecekleri konusunda emin olduğunu kaydetti. Bu arada, BM Sözcüsü Fred Eckard, BM'nin Afganistan'daki temsilcisi Francesc Vendrell'in, Kabil'de Taliban'ın dışişleri bakanı Vekil Ahmed Mütevekil ile yaptığı görüşmede, Taliban'a bu heykelleri yıkma kararından vazgeçmesi çağrısında bulunduğunu ve bu kararın uluslararası toplumda hoşnutsuzlukla karşılanacağına dikkat çektiğini bildirdi.

Afganistan yönetimi, aralarında 2 bin yıllık Buda heykellerinin debulunduğu bütün heykellerin kırılmasına dün sabah başlandığını açıklamıştı. Taliban lideri Molla Ömer'in heykelleri kırma talimatı vermesi, başta BM ve UNESCO olmak üzere uluslararası toplumun şiddetli tepkisini neden olmuş ve Taliban yönetiminden ''insanlığın ortak mirası'' sayılan heykelleri yıkmaması istenmişti.

Haberin Devamı

Taliban'a tepkiler çığ gibi

Tayland, Afganistan'daki Taliban yönetiminin İslam'a aykırı olduğu gerekçesiyle yıkma kararı aldığı antik Buda heykellerini BM'nin kültürel örgütü UNESCO'nun satın almasını önerdi.

Tayland Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Taliban'ın kalkınmak için paraya ihtiyacı olduğunu, UNESCO'nun ise dünya mirasını korumak istediğini söyledi. UNESCO da, Taliban yönetiminin kararını değiştirmeyi sağlamak amacıyla Kabil'e dün akşam bir özel temsilci gönderdi. Ortadoğu ve Orta Asya konularında uzman ve ''son derece saygın bir kişilik'' olduğu belirtilen bu özel temsilcinin adı açıklanmadı.

Bu arada, Hindistan da bir çağrıda bulunarak, ''barbarlık'' olaraknitelendirdiği heykellerin yıkım işleminin durdurulmasını istedi. Hindistan Dışişleri Bakanı Jaswant Singh, Taliban yönetimi ülkesinin mirasını korumak istemiyorsa, heykellerin tümünü Hindistan'anakletmekten mutlu olacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Mısır'daki Sünni toplumun en üst düzey isimlerinden Müftü Şeyh Nasır Ferid Vasil de, Taliban'ın kararına ''şaşırdığını'' belirterek, İslam'ın antik heykelleri muhafaza etmeyi yasaklamadığını söyledi.Vasil, ''İslamiyet öncesi döneme ait heykellerin tarihin kayıtlarındanibaret'' olduğunu belirterek, bunun da Müslüman inancına hiçbir olumsuz etkisi olmadığını kaydetti.

Fransa Milli Eğitim Bakanı Jack Lang da, UNESCO Genel Direktörü'nebir mektup göndererek, Taliban'ın İslamiyet öncesi heykelleri tahribine ''isyan ettiğini'' bildirdi. Lang, mektubunda, ''heykellerintahribinin insanlık kültür ve tarihine karşı işlenmiş bir suç olacağını'' belirtti.

Japon hükümet sözcüsü de, Taliban bu kararından derin bir endişe duyduklarını söyledi. Sözcü, Taliban'ın kararını gözden geçirmesini isteyerek, bu heykellerin tüm dünyanın ortak tarihi mirası olduğunu belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!