Taliban’dan idam, recm ve kırbaca geri dönüş

Güncelleme Tarihi:

Taliban’dan idam, recm ve kırbaca geri dönüş
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2022 07:00

Taliban lideri Hibetullah Akhundzade’nin halk önünde idam, recm, kırbaçlama ve uzuv kesme gibi şeriat hükümlerinin tam uygulanması talimatı verdiği bildirildi.

Haberin Devamı

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, önceki akşam attığı Tweet’te Akhundzade’nin bir grup yargıçla gizli bir görüşme yaptığı ve şeriat hükümlerine uyulmasının ‘zorunluluk’ olduğuna dair emir verdiğini bildirdi. Taliban 2021’de iktidara geldikten sonra bir önceki Taliban yönetimine (1996-2001) göre daha ılımlı bir yönetim kurma vaadinde bulunmuştu.

Ancak iktidara geçmeleriyle birlikte başta kadın hakları olmak üzere insan hakları konusunda birçok gerileme yaşandı. Kız çocuklara orta eğitim askıya alınırken geçen hafta kadınların parklara çıkması dahi yasaklanmıştı. Akhundzade’nin şeriatta belirli ‘hudud’ ve ‘kısas’ konularına uyan dosyalarda şeriat hükümlerinin tam uygulanması talimatını verdiği ifade edildi.

Hudud; zina, alkol tüketmek, soygun, adam kaçırma, dine küfür etme, isyan gibi belirli suçları kapsarken, kısasa kısas ise başka birinin hakkına girilmesi halinde gündeme geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!