Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin Dünya Su Konseyi ile birlikte 16-22 Martta İstanbul'da düzenleyeceği 5. Dünya Su Forumu için geri sayım sürüyor.
Bu yıl "Farklılıkların Suda Yakınlaşması" temasının işleneceği forum çerçevesinde bir ilke de imza atılacak. İstanbul, forum marjında ilk kez devlet ve hükümet başkanları düzeyinde bir mini zirveye ev sahipliği yapacak.
Mini zirve için bölgesel temsil esasına göre yapılan davetlere olumlu yanıt veren ve haftaya İstanbul'da olacak liderler arasında Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin yanı sıra Monako Veliaht Prensi, Tacikistan, Somali, Tuvalu, Fas, Kırgızistan, Güney Kore cumhurbaşkanları, Azerbaycan Başbakanı, Hollanda Veliaht Prensi, foruma gelecek olan Japonya Veliaht Prensi'nin ülkesinin anayasal engelleri nedeniyle zirveye katılamaması nedeniyle Japonya Su Forumu Başkanı da olan Japonya eski Başbakanı, BM Genel Sekreteri'nin Yardımcısı ve aynı zamanda Ekonomik ve Sosyal Konsey Başkanı, OECD Genel Sekreteri, UNESCO Genel Direktörü bulunuyor.
Zirveye, davet edilen Suriye ve Madagaskar'dan ise hala yanıt bekleniyor.
Mini zirve, 16 Mart Pazartesi günü Çırağan Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yapacağı açılış ile başlayacak. Zirve sonunda liderlerin susuzluğa yol açan temel sorunlar ve kaynakların rasyonel tüketimi gibi konulara ilişkin hazırlanan çağrı metnini kabul etmeleri öngörülüyor.
Zirve çerçevesinde liderlerin yoğun ikili görüşmelerde bulunmasının da söz konusu olabileceği belirtiliyor.
Yaklaşık 20 bin konuğun katılacağı tahmin edilen ve Sütlüce Kongre Merkezi'nde yapılacak foruma 107 ülkeden kayıt yapıldı. Forum için 850, mini zirve için ise 450 basın mensubu akredite oldu.
17,5 milyon avro bütçeli forumunun sponsorluğunu Dünya Su Forumu, DSİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ üstleniyor.
Bu arada, Forum çerçevesinde alternatif forum girişimlerinin olabileceği de ifade ediliyor.
5. FORUM
Su konusunda en kapsamlı uluslararası etkinlik olan ve üç yılda bir düzenlenen dünya su forumlarının beşincisi, İstanbul'da ilk defa açılacak Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılacak.
Dünya su forumlarının ilki, 1997 yılında Marakeş'te (Fas), ikincisi Lahey'de (Hollanda), üçüncüsü Kyoto'da (Japonya), dördüncüsü Meksika'da düzenlenmişti. Su forumları düzenlenmesi kararı ise 1994 yılına kadar uzanıyor. 1994 yılında Kahire'de yapılan 8. Dünya Su Kongresinde, "dünyanın su politikalarını oluşturacak strateji merkezi" (think tank) görevi yüklenmek üzere bir dünya su forumu oluşturulması kararlaştırıldı ve bu çerçevede, 1996 yılında Fransa'nın Marsilya kentinde 22 Mart Dünya Su Gününde, Dünya Su Konseyinin kuruluşu ilan edildi. 160'tan fazla üye tarafından kurulan konseye, 2005 yılında 43 yeni üye kabul edildi. Bugün konseyin 65 ülkeden 340 üyesi bulunuyor.
Konseyde Türkiye, 41 üyeyle, Japonya ve Fransa'dan sonra en çok üyesi bulunan 3. ülke konumunda. Dünya Su Konseyi üyelerinin yüzde 13'ü, Türkiye'deki kurumlardan oluşuyor.
FORUMUN TEMASI
İstanbul forumunun ana teması "Farklılıkların Suda Yakınlaşması" olarak belirlendi. Forum, üç bölüm halinde yapılacak: "Tematik Süreç", "Bölgesel Süreç" ve "Siyasi Süreç"...
Su Sergisi ve Su Fuarının da açılacağı foruma, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılarak, "Farklılıkların Suda Yakınlaşması" ana teması çerçevesinde halkı su konusunda bilgilendiren haberlere ödül vermesi bekleniyor.
Forumun dikkat çekici etkinliklerinden biri olarak görülen su ödülleri çerçevesinde Başbakanlık Su Ödülü, Kral İkinci Hasan Büyük Dünya Su Ödülü, Kyoto Büyük Dünya Su Ödülü ve Compromiso Mexico Su Ödülü kategorilerinde çeşitli ödüller dağıtılacak.
Yerel idareler ve su ilişkisi konusunda da tarihi bir buluşmaya sahne olacak forumda, "İstanbul Su Mutabakatı" da imzaya açılacak. Ayrıca Gençlik Dünya Su Forumu, Su ve Sinema Buluşması gibi kültürel ve yan etkinlikler de düzenlenecek.
Dünyanın önemli kentlerinden olan Lyon, Marsilya, Paris, Rotterdam, Strasbourg, Stuttgart, Viyana, Zaragoza, Brisbane ve İstanbul, "şampiyon şehir" olarak "İstanbul Su Mutabakatı"nı imzalamayı kabul eden şehirler arasında bulunuyor.