Suudileri kızdıran yasa Obama’ya rağmen geçti

Güncelleme Tarihi:

Suudileri kızdıran yasa Obama’ya rağmen geçti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2016 21:04

ABD Başkanı Obama’nın geçen hafta veto etmesine rağmen ABD Kongresi, Suudi Arabistan’a 11 Eylül saldırıları nedeniyle dava açılmasına olanak tanıyan yasa tasarısını kabul etti. Kongre, ilk kez Obama’nın bir vetosunu baypas etmiş oldu.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama’nın geçen hafta veto ederek geri gönderdiği ve Suudi Arabistan’a 11 Eylül saldırılarından dolayı dava açılmasına imkan tanıyan yasa tasarısı, ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi’nde gerekli olan 3’te 2 çoğunlukla kabul edilerek yasalaştı. Terörizmin Sponsorlarına Karşı Adalet Yasası adlı tasarıya, Temsilciler Meclisi’nde 77 ret oyuna karşı 348 kabul oyu, Senato’da da sadece 1 ret oyuna karşı 97 kabul oyu çıktı. Bu, Obama’nın başkanlığı döneminde geri çevrilen ilk vetosu oldu. Kongre’nin kararını eleştiren Obama, “Tehlikeli bir emsal ve bazen neden zor olanı yapmamız gerektiğinin de bir örneği. Kongrenin de zor olanı yapmasını dilerdim” dedi.

OBAMA ‘HATA’ DEDİ

Bunun bir hata olduğunu söyleyen Obama, “Bununla ilgili problem şu ki, eğer bu egemenlik dokunulmazlığı kavramını ortadan kaldırırsak, başka ülkelerdeki üniformaları erkeklerimiz ve kadınlarımız potansiyel olarak mütekabil kanunlarla karşı karşıya kalmaya başlayabilirler” dedi. ABD hükümetinin tepkisi Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise Obama’nın vetosunun hükümsüz kılındığı kararı Senato’nun on yıllardır yaptığı “en utanç verici şey” diye niteledi. Daha önce Suudi Arabistan’ın kararın geçmesi halinde ABD’deki 750 milyar dolarlık yatırımını çekme tehdidinde bulunduğu öne sürülmüştü.

Haberin Devamı

SUUDİ UZMANLAR: STRATEJİK SONUÇLARI OLACAK

Suudilerin ABD’deki lobi grubu SAPRAC’ın başkanı Salman al-Ansari Kongre’ye sert tepki gösterdi. Ansari, “Suudiler bu düşüncesiz ve gerçek dışı tasarıyla sırtından bıçaklandı. Nasıl olur da temelsiz olarak suçlandıkları aynı terörizme karşı sizinle işbirliği yapan bir ülkeyi dava edebilirsiniz? Korkarım ki bu yasa ABD için vahim stratejik sonuçlara sebep olacak” diye konuştu. Ansari, ABD’nin, Amerikan-Suudi ortaklığı sayesinde aldığı istihbaratlarla önlediği saldırılar olduğunu da kaydetti. Suudi gazeteci ve analist Jamal Khashoggi de “(ABD) böyle düşmanca bir pozisyon aldığında, Suudi Arabistan’ın istihbarat işbirliğine devam etmesi çok zor” yorumunu yaptı. Khashoggi, Suudi yetkililerin muhtemelen yasaya şimdi mi tepki göstermek yoksa ilk dava açılıncaya kadar beklemek mi üzerinde tartıştığını kaydetti. 11 Eylül saldırılarında rol alan 19 El Kaide üyesinden 15’i Suudi çıkmıştı. Teröristlerin, Suudi yetkililer ve istihbarat görevlilerinden yardım almış olabileceği yönünde iddialar bulunuyor. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!