Güncelleme Tarihi:
SUUDİ Arabistan, yıllardır iktidarına rakip gördüğü Müslüman Kardeşler’e şüpheyle yaklaştı. Hatta bu nedenle Müslüman Kardeşler destekli Muhammed Mursi’nin 2013 yılında Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan devrilmesini bile memnuniyetle karşıladı. Ancak Ortadoğu’da Şii ekseninin başı olan İran’ın Batı ile mutabakata varması Suudi Arabistan’ı da Sünni eksenini güçlendirecek yollar aramaya sevk ediyor.
Geçen perşembe, Suudi Arabistan’ın ikinci Veliahtı ve Savunma Bakanı Prens Muhammed bin Selman, Kahire’de darbe sonrasında seçimle işbaşına gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile bir araya geldi. İki büyük Sünni Arap ülkesi, askeri, ekonomik ve kültürel işbirliğini arttırma, ortak bir Arap askeri gücü kurulması konusunda anlaşmaya vardı. Mısır ile ilişkileri güçlendirici adımlar atmaya karar veren Riyad yönetimi, öte yandan ise rakip gördüğü Müslüman Kardeşler’le ilişkilerini gözden geçiriyor.
Müslüman Kardeşler destekli Hamas lideri Halid Meşal, Temmuz ortasında Riyad’a gidip Kral Selman ile görüştü. Bu yıllar sonra Hamas ile Suudi Arabistan arasında doğrudan yapılmış ilk temastı. Oysa Suudi Arabistan bir yıl önce İhvan’ı terör örgütü ilan etmişti. Suudi Arabistan Dışişleri Bakı Abil El-Cubeir, Hamas’ın ziyaretinin dini içerikli olduğunu söylese de, umreye giden yetkililerin Kral Selman ile de görüşmesi dikkat çekiciydi.
SÜNNİ CEPHESİ GÜÇLENDİRİLİYOR
New York Times gazetesine göre Kral ile görüşen Hamas heyetinde Mısır ve Türkiye’deki örgüt temsilcilerin de bulunması, tüm fraksiyonların temsil edildiği anlamına geliyordu. Yine aynı gazete Yemen’de Suudilerin desteklediği güçlerin İhvan’a yakın El Islah Partisi’nden Nayif el-Bekri’yi Aden Valisi ilan etmesini de Suudilerin İhvan açılımı olarak yorumladı. Müslüman Kardeşlerin önemli üç ismi de geçen haftalarda Arabistan’ı ziyaret etti. Bunlar Tunus’un Ennahda Partisi’nden Raşid el-Gannuşi, Yemen’den Abdulmecid el-Zindani ve Ürdün’den Hammam Said.
Suudilerin Katar ile ilişkilerini güçlendirirken Türkiye ve Sudan ile de işbirliğine önem verdiği, kralın İran etkisine karşı Sünni safları güçlendirmeye çalıştığı belirtiliyor. Hamas’ın kontrolündeki Gazze’de İran etkisini azaltmaya çalışırken bir yandan Suudi Kralı’nın Mısır gibi İhvan karşıtı müttefikini ürkütmemek için dikkatli olması gerekeceği, Filistin’de ise Batı Şeria’yı kontrol eden El Fetih ile Hamas’ı uzlaştırmayı deneyebileceği belirtiliyor.