Güncelleme Tarihi:
BİRLEŞMİŞ Milletler tarafından düzenlenen İklim Zirvesi’nde dün bakanlar geçidi yaşandı. 198 ülkenin taraf olduğu toplantıya yaklaşık 250 bakan katıldı. Türkiye’den de Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Katoviçe kentinde zirveyi takip edip birçok ikili görüşme yaptı.
JAPONYA’NIN 2030’U
Toplantıların yanı sıra birçok ülke pavyonu da iklim değişikliğiyle mücadele konusunda neler yaptığını anlatmaya çalıştı. Bazı ülkelerin pavyonları bienal havasında hazırlanmıştı. Bazıları ise teknolojiyi çok iyi kullanmıştı. Japonya’nın pavyonunda insanları bir robot karşılıyor. Sürdürülebilir şehirlerle ilgili neler yaptıklarını anlatan robot ziyaretçileri üç boyutlu sunuma davet ediyor. Sunumda ise 2030’da nasıl bir şehir planladıklarını, bir şehir maketi üzerinde anlatıyor. Enerjisinin büyük kısmını fosil yakıt ve nükleerden üreten Japonların gelecekte, büyük kısmını yenilenebilir enerjiden elde edeceğini de anlatıyor. Evlerde güneş panelleri yer alacak. Otomobiller hidrojenle çalışacak. Japonların ilginç projelerinden biri de fırtınada bile çalışan rüzgar gülleri. Çok şiddetli rüzgarlarda bu santrallar çalışmıyor. Ancak Japonların geliştirdiği yeni rüzgar gülleri tayfunda bile çalışabiliyor.
CEP TELEFONUYLA ADRESE TESLİM
İngiltere’nin pavyonunda ise elektrikli ve sürücüsüz toplu taşıma aracı vardı. Pavyonda bir maketi sergilenen araç, cep telefonundaki bir aplikasyonla çalışıyor. Gideceğiniz yeri yazıyorsunuz, araca elinizi bile sürmeden sizi götürüyor. Otomobiller henüz deneme aşamasında. İngiltere’de ilk prototipleri üretilmiş. Yakın bir gelecekte günlük yaşama dahil olacaklar.
Hindistan’ın pavyonunda elektrik üreten bisikletler sergileniyor. Endonezya ise ormanları nasıl koruduğunu anlatıyor. Brezilya pavyonunda Amazonları korumak üzerine paneller düzenlenirken, Karayipler ve birçok ada ülkesinin pavyonlarında adaların iklim değişikliğinden nasıl kurtulabileceği çalışmaları dikkat çekiyor. Afrika ülkelerinin çoğunda ise kuraklıkla başa çıkmanın yolları üzerine çalışmalar yer alıyor.