Güncelleme Tarihi:
Başbakan Erdoğan’la yakın bağ
Enver’in partisinin iddiasına göre birçok büyükelçilik Enver’i korumak için "bize sığın" teklifinde bulundu. Ancak Enver, Başbakan Erdoğan ile yakın bağından ötürü Türkiye’yi seçti. AP ajansı "Enver ile Erdoğan yakın dost" diye yazdı. Ancak Ankara davet iddiasını doğrulamadı.
MALEZYA muhalefet lideri Enver İbrahim, erkek yardımcısına fiili livata suçlanmasının ardından can güvenliğini sağlamak için dün Türkiye Büyükelçiliği’ne sığındı. 10 yıl önce aynı suçtan yargılanıp beraat eden Enver, yeni suçlamayı da reddetti. Büyükelçi Barlas Özener’in daveti üzerine Türkiye’nin Kuala Lumpur Büyükelçiliği’ne sığındığını söyleyen Enver, "Türkiye’den siyasi sığınma talebinde bulunmadım. Suikast tehditleri var. Can güvenliğim için Türkiye Büyükelçiliği’ne sığındım" dedi. Kapılarını açmayı teklif eden başka büyükeçilikler de bulunduğu ancak Enver’in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yakın ilişkileri dolayısıyla Türkiye Büyükelçiliği’ni tercih ettiği bildirildi.
Kuala Lumpur Emniyet Müdürü Ku Chin Wah, önceki gün 60 yaşındaki Enver’in kendisine fiili livatada bulunduğunu iddia eden bir erkeğin polise başvurduğunu söyledi. Ku şikayetçi olan şahsın adını açıklamadı ancak Enver’in lideri olduğu Halkın Adalet Partisi yetkilileri bu kişinin Enver’in 23 yaşındaki özel asistanı Seyfül Bahri olduğunu söylediler. Enver’in eşi Azize İsmail de düzenlediği basın toplantısında Bahri ile birlikte hükümete yakın bir kişinin yan yana durduğu fotoğrafı cep telefonu ekranından göstererek, "iktidar partisinin bir komplosu olduğunun kanıtı bu" dedi. Azize, fotoğrafta Bahri’nin yanındaki kişinin iktidar partisinin üst düzey yöneticilerinden birinin personeli olduğunu ve bu fotoğrafın, hükümetle Bahri arasındaki bağlantının kanıtı olduğunu iddia etti. Azize, "eşime yapılan bu suçlama siyasi cinayettir" dedi.
Mart seçimlerinin hemen ardından Enver’in yanında çalışmaya başlayan Seyfül Bahri, şikayet dilekçesinde muhalefet liderinin Kuala Lumpur’un lüks bir mahallesindeki bir dairede kendisine fiili livatada bulunduğunu iddia etti. Bahri, hastaneye götürülerek muayene edildi. Emniyet Müdürü Ku, soruşturma başlattıklarını ancak şu anda Enver’i gözaltına almayı düşünmediklerini belirtti. Enver İbrahim ise suçlamaları "tamamen uydurma" diyerek reddetti. Malezya’da karşı tarafın rızasıyla bile olsa eşcinsel ilişki suç ve cezası 20 yıl hapis.
Erdoğan’ın yakın dostu
Halkın Adalet Partisi üst düzey yöneticilerinden Bedrül Hişam Şaharin, "Birçok büyükelçilik kendisini misafir etmeyi teklif etti, ancak Enver, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yakın bağından dolayı Türkiye büyükelçiliğini tercih etti" dedi. AP ajansı da Erdoğan ile Enver arasındaki yakın dostluğa dikkat çekti. Yüzlerce taraftarı Türk Büyükelçiliği önünde toplanırken polis bölgede barikatlar kurarak güvenlik önlemleri aldı.
Başbakan Abdullah Ahmed Bedevi ise siyasi komplo iddialarını yalanlayarak Enver’e yönelik suçlamalardan hükümetin sorumlu olmadığını söyledi. Enver’in suçlamaları kabul etmediği sorusu üzerine Abdullah, "suçlanan kişiler her zaman masum olduklarını iddia ederler" dedi.
Elçilikte blog yazıyor
8 Ağustos, 2000. Enver, fiili livata suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırıldığı gün taraftarlarını böyle selamlamıştı (üstte). Şimdi Kuala Lumpur’daki Türkiye Büyükelçiliği’nde anwaribrahimblog.com adresinde blog yazıyor. Laptop başındaki bu resim önceki gün, elçiliğe sığınmadan önce Shah Alam otelinde çekilmiş.
Ankara Enver’e daveti doğrulamıyor
MALEZYA’dan gelen haber başkentin gündemine bomba gibi düştü. Ankara, Enver İbrahim’in, Türkiye’nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Barlas Özener tarafından davet edildiği iddialarını doğrulamıyor.
Ankara, Malezya’da en güçlü muhalefeti yapan Enver’e yönelik suçlamanın ardında bir komplo olup olmadığını ciddi şekilde araştırıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 6-8 Temmuz’da, yasaklı lider Necmettin Erbakan’ın başbakanlığı döneminde kurulan D-8’in toplantısına katılmak için Kuala Lumpur’a gideceğine dikkat çeken kaynaklar, şu değerlendirmede bulundular: "İbrahim neden bir başka ülkeye değil de Türkiye’ye sığındı? Bu olayla Başbakan Erdoğan, Malezya ziyareti sırasında ister istemez kucağında İbrahim olayını bulmuş olacak. Bu gelişme Dışişleri’ni de aşan, Malezya’nın kendi iç dengeleriyle bağlantılı bir oyun olabilir. Bu nedenle çok dikkatli davranmak gerekebilir."
Kuala Lumpur Büyükelçiliği’nin şifreli kriptoyla gelişmeleri düzenli şekilde Ankara’ya ilettiği öğrenildi. Ankara, Erdoğan’ın ziyareti öncesi olayın tatlıya bağlanması için hem Enver yanlıları hem de Malezya yönetimiyle yakın temas kurdu.
Bilgi notu
Malezya ceza yasasına göre sadece fiili livata değil, karşı tarafın rızası dahilinde eşcinsel ilişki de suç. Cezası 20 yıl hapis.
Fiili livata delili şilte mahkemede
ENVER İbrahim 1998’de başbakan yardımcısıyken de şoförüne fiili livata yaptığı suçlaması ve yolsuzluk iddiasıyla tutuklanmış, zamanın başbakanı Mahathir Muhammed tarafından görevinden alınarak hapse attırılmıştı. Ancak yüksek mahkeme fiili livata suçundan aldığı cezayı bozarak 2004 yılında kendisini serbest bırakılmıştı. Enver o zamanlar Mahathir’e karşı çıkmasını engellemek için siyasi bir oyuna kurban gittiğini savunmuştu. Enver şimdi de, hakkındaki 5 yıllık siyasi yasak kalktığı için ara seçimlerle meclise girecek ve büyük ihtimalle de Eylül ayında başbakanlığı ele geçirecekti.
Komplonun kanıtı Blackberry’de
Enver’in eşi Azize İsmail dünkü basın toplantısında kocasına yönelik iktidar komplosunu cep telefonundaki resimle kanıtlamaya çalıştı. Resimde, fiili livata kurbanı olduğunu söyleyen Seyfül Bahri (solda) görülüyor. İddiaya göre yanındaki kişi, iktidar partisinin üst düzey yöneticilerinden birinin personeli.
Üç soruda Enver vakası
İktidara yürüyordu
Fiili livata suçlaması nasıl bir siyasi ortamda geldi?
Enver’in yasaklı olduğu için katılamadığı geçen 8 Mart seçimlerinde, 1957’den beri iktidarda bulunan Milli Cephe koalisyonu en ağır yenilgisini aldı. Enver’in liderliğindeki 3 partili muhalefet koalisyonu sürpriz bir şekilde 82 sandalye kazanarak büyük ilerleme kaydetti. Enver, Milli Cephe’den milletvekilleri transfer ederek Eylül’de hükümeti devirmeyi planlıyordu.
Enver, suçlamalara karşı ne diyor?
Enver, internet blogunda, siyasi gelişmelerin hayatını tehlikeye soktuğunu, Milli Cephe içindeki bilinen odakların kendisine zarar vermek için komplo düzenlediklerini yazdı. Enver, bloguna "Sanırım yine bana karşı 10 yıl önceki metotlara başvurarak asılsız iddialarla Mart seçimlerindeki başarımızı yıpratmaya çalışıyorlar. Siyasi dönüşümü engellemek için bana suikast bile düzenlemeyi gözardı etmediklerini öğrendim. Ancak özgür ve adil bir Malezya için mücadele sözümden vazgeçmeyeceğim" diye devam etti.
Eski suçlamayla ilgisi var mı?
Enver, Emniyet Genel Müdürü Musa Hasan ve Adalet Bakanı Abdül Gani Patail’in 1998’de aleyhinde uydurma kanıtlar yarattıkları konusunda güvenilir istihbarat aldığını da blogunda yazdı. Bazı kaynaklara göre Enver’in iktidara geldiğinde bu iki kişiden hesap sormasından endişe ediliyor.