Suriye'nin hava savunması fiyasko

Güncelleme Tarihi:

Suriyenin hava savunması fiyasko
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Suriye'nin hava savunma ağında büyük zafiyetlerin olduğu belirtildi. Uzmanlar, Suriye'nin en öncelikli tehditin İsrail'den geleceğine karar verdiği için hava savunma ağının merkezinin güneyden gelecek bir saldırıyı önlemek üzere konuşlandırdığını kaydettiler.

Suriye'nin hava savunma ağının gece düzenlenecek yoğun bir hava saldırısı ile delik deşik edilebileceği belirtildi. Uzmanlar, Suriye'nin hava savunma ağının İsrail'den gelecek saldırılara karşı konuşlandırılığını ve Kuzey'den gelecek tehditlere karşı etkisiz olacağını belirttiler.

Savunma uzmanlarının verdiği bilgiye göre Suriye, hava savunma ağını 1980 yılında şekillendirmeye başladı. Eski Sovyetler Birliği'nin verdiği teknik destekle ‘‘SWAMP’’ adı verilen çalışma başlatıldı. Ancak bu model Sovyetler Birliği'nin hava savunma ağının küçük ölçekli bir örneği oldu. Sistem tamamen Sovyet donanımı ile inşa edildi. Hava savunma ağı, Sovyet hava savunma doktrininin taktik esneklikten yoksun ve yetersiz tepki hızı gibi zaaflarını beraberinde getirdi. Özellikle Sovyetlerin dağılmasıyla birlikte yedek parça konusunda büyük sıkıntı çekildi ve sistem modernize edilemedi.

İSRAİL'E GÖRE KONUŞLANMA

Suriye, en öncelikli tehditin İsrail'den geleceğine karar verdiği için hava savunma ağının ağırlık merkezini güneye konuşlandırdı ve kuzeyden gelecek saldırıları ikinci plana attı. Uzmanlar bu nedenlerle, Suriye'nin hava savunma ağının Türk savaş uçakları için ciddi bir tehlike oluşturmayacağını belirttiler.

Uzmanlar, tam tersine tanker uçaklar nedeniyle menzil sorunu bulunmayan, gece ve kötü hava koşullarında isabet oranlarında büyük başarı sağlayan Türk savaş pilotlarının ani bir gece baskını ile Suriye hava savunma ağını felç edeceklerini kaydettiler.

İSABET ŞANSA BAĞLI

Askeri kaynakların verdiği bilgiye göre, Suriye'nin elinde bulunan taktik balistik füzlerin hedefleri vurmadaki hata payı 1 kilometreye kadar çıkabiliyor. Bu nedenle Suriye füzelerinin startejik ve askeri hedefleri vurma olasılığının büyük oranda şansa bağlı olduğu belirtiliyor.

Suriye'nin elindeki füzelerin tipi, miktarı, isabet oranları şöyle:

Frog-7: 65 km. menzil. Harp başlığı 450 kg. Bu füze 500-700 metreye kadar hata payı ile hedefe ulaşabiliyor. SSCB yapımı bu füzeden 18 atıcı ve 96 füze var.

Scud-B: 280-320 km. menzil. 800 kg harp başlığı bulunuyor ve isabette 1000 metreye kadar hata payı var. SSCB yapımı bu füzeden ise 18 atıcı, 54 füze bulunuyor.

Scud-C: 575 km. menzil. 700 kg harp başlığı bulunan bu füzenin isabet hatası bilinmiyor. Kuzey kore yapımı bu füzeden atıcı olarak Suriye'nin elinde kaç adet olduğu bilinmiyor ancak 150 adet füze olduğu biliniyor.

SS-21: 70-120 km menzile sahip. 450 kg harp başlığı var. 300 metrelik isabet hatası yapabiliyor. SSCB yapımı bu füzelerden 12 atıcı, 36 füze var.

M-9: 600 km menzilli bu füzelerin harp başlığının ağırlığı bilinmiyor. 700-900 metrelik bir hata payı olan Çin yapımı bu füzelerden Suriye'nin elinde 24 atıcı olduğu biliniyor. Ancak M-9 füze başlığından kaç tane olduğu bilinmiyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!