Güncelleme Tarihi:
DEAŞ, Irak’ta Musul ve Suriye’de Rakka’da sıkışırken, Suriye’nin doğusunda zengin petrol kaynaklarıyla dikkat çeken bölge İran ve ABD öncülüğündeki koalisyon gibi dış oyuncuların yeni mücadele alanı olabilir. İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin savunma ve diplomasi muhabiri Jonathan Marcus analizinde bu savaşın bir tarafta DEAŞ’a karşı ABD öncülüğündeki cephe; diğer tarafta ise Beşar Esad rejimi ve İran’a karşı ABD destekli Kürt ve muhalif gruplar olmak üzere paralel mücadelelerden oluştuğunu belirtti.
ABD’Yİ İÇİNE ÇEKİYOR
BBC’ye göre DEAŞ, en azından elinde tuttuğu arazinin yüzölçümü bakımından giderek daha fazla geri çekiliyor. Suriye’nin doğusu stratejik menfaatlerin gün gün büyüdüğü bir bölge olarak tanımlanırken, aynı zamanda burası ABD’nin Suriye iç savaşının içine giderek daha fazla çekilme riskini de barındırıyor.
TOPRAK KAPMA SAVAŞI
ABD, pazar günü Tabka yakınlarında SDG’li müttefiklerine yakın saldırı yaptığı gerekçesiyle bir rejim uçağını düşürmüştü. Yine aynı gün İran da müttefiklerini korumak amacıyla Deyrizor bölgesine füze saldırısı gerçekleştirmişti. Rakka’nın yanı sıra savaş Suriye’nin doğusuna doğru kayarken bu rejim, muhalifler, DEAŞ ve İran’ın bir toprak kapma kavgası olarak da değerlendiriliyor. Suriye’nin doğusunda baş gösteren bu yeni mücadele, Washington ile Moskova arasındaki gerilimi de artırıyor.
BİLGİ NOTU: Irak’ta bir süre önce İran yanlısı Şii milis gruplar, terör örgütü PKK’nın denetimindeki Sincar’ın güneyindeki yerleşimleri ele geçirerek Suriye sınırına ulaşmıştı. Bu durum, Batı’da İran’ın bir ‘Akdeniz koridoru’ peşinde olduğu yorumlarına da yol açmıştı. Suriye’nin doğusundaki kilit Deyrizor kenti ise DEAŞ ile Esad rejimi arasında bölünmüş durumda.