‘Suriyeli muhaliflerin adı var kendisi yok’

Güncelleme Tarihi:

‘Suriyeli muhaliflerin adı var kendisi yok’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2015 20:54

New York Times gazetesi, 10 gün boyunca Suriye’nin kuzeyinde oluşturulmaya çalışan muhalif ittifakını araştırdı. Ancak şimdilik Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) adından başka pek bir şeyi olmadığını yazdı.

Haberin Devamı

AMERİKAN New York Times gazetesi, eğit-donat projesi rafa kalktıktan sonra Suriye’nin kuzeyindeki Kürt YPG güçleri ile Arap savaşçılar tarafından geçen ay kurulan Suriye Demokratik Güçleri’yle (SDG) ilgili “Şimdiye kadar bu ittifakın sadece adı var, karşı karşıya olduğu siyasi ve lojistik zorlukları ise göz korkutucu” yorumunu yaptı.

Ne üssüne bayrağı var: Gazetenin Ortadoğu muhabiri Ben Hubbard, Suriye’nin kuzeyinde 10 gün süren araştırma ve röportajından sonra bu kanaate vardı. Habere göre örgütün yeni atanan sözcüsü, Suriye’de gazetecilerle biraya gelmek için Kürt askeri tesisini kullandı, çünkü örgütün ne kendi üssü, ne bayrağı, ne de yönetim mekanizması var.

SDG diye anılan grup 40 bine yakın savaşçısı olan Kürtler ve onlarla işbirliği yapan Arap ve Türkmen muhalifler, Hıristiyan milisler, kendini öldürülen eski Libya lideri Kaddafi’nin arkadaşı sanan bir şeyhe bağlı olan Bedevi bir gruptan oluşuyor. Haberde üniformalı güçleriyle, emir komuta zinciriyle Kürtlerin güvenliği sağlamada deneyimli olduğu, Arap grupların ise genellikle gençleri ellerinde kalaşnikofla kontrol noktalarında görevlendirdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Araplar YPG’ye güvenmiyor: Öte yandan Arap muhalif savaşçılar, partnerleri YPG’nin terör örgütü PKK’ya yakın olmasından endişe duyuyor. Ayrıca Irak, Türkiye ve İran’dan Suriye’ye gelen binlerce Kürt savaşçının amacından şüphe duyuyor. Rakka Devrimcileri Tugayı’ndan Ebu Hamza isimli bir komutan, “IŞİD, yabancı savaşçıları bölgeye getiriyor, onlar ise Kürt projesi için yabancı savaşçıları. Ancak eğer niyetleri buysa, başarısız olacaklar” dedi. YPG’nin sözcüsü Redur Xelil ise Suriye Demokratik Güçleri’nin hedefi olarak açıklanan, IŞİD’in “başkenti”, Sünni Arapların çoğunlukta olduğu Rakka’nın geri alınmasında deneyimlerinin sınırlı olabileceğini söylerken “Bu grubun omurgasını Kürt gruplar oluşturuyor, IŞİD ile savaş deneyimlerinden ve sayılarının çok olmasından ötürü. Ancak gerçekçi olmalıyız. YPG tek başına Rakka’ya gidemez. İnsanlar o zaman der ki, ‘Sizin burada işiniz ne?” diye konuştu. Washington merkezli New American Vakfı’ndan analist Barak Barfi,  “YPG çok etkili savaşçı bir güç, çok şey yapabilir. Fakat Arap gruplar zayıf, YPG için sadece kılıf. Bu ittifak, Araplar arasında Kürtlerin kontrolünün artacağı korkusunu azaltmaya yönelik” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!