Güncelleme Tarihi:
Suriyeli Kürtler, Şam’ın ve ABD dahil birçok ülkenin itirazına rağmen, ülkenin kuzeyinde federal yönetim kurma planlarına altı ay içinde nihai şeklini vermeyi hedefliyor.
Rojava’da geçen ay federal yönetim ilan eden 151 kişilik konseyin Eş Başkanı Hadiye Yusuf, Reuters’a verdiği mülakatta amaçlarının Suriye'den ayrılmak olmadığını ve Batılı ülkelerin Suriye'deki krizi çözmeyi amaçlayan federalizm planına tam destek vermesinin zamanının geldiğini söyledi.
Sputnik Türkiye'nin aktardığı habere göre; Yusuf, "Düşman tarafların bu projeye destek vermesini beklemiyoruz, ancak birleşme ve federalizm deneyimini yaşamış Batılı ülkelerin bu tür bir projeye destek vereceğini umuyoruz" dedi.
Yusuf, gelecek altı ayda diplomatik kanalları da kullanarak özerklik planını özellikle yurtdışında anlatmaya çalışacaklarını belirtti ve "Altı ay içinde hazır olmak için elimizden geldiğince çalışacağız" diye konuştu.
Reuters, ABD'nin askeri olarak YPG'ye verdiği desteğin henüz siyasi desteğe dönüşmediğine ve bunun sebepleri arasında Türkiye'nin kaygıları bulunduğuna dikkat çekti. Haberde, Suriyeli Kürtlerin ana siyasi hareketi PYD’nin de BM önderliğindeki Suriye barış görüşmelerinde Türkiye'nin istekleri doğrultusunda yer almadığı belirtildi.
‘IŞİD’DEN KURTARILAN BÖLGELERDE YENİ BİR SİSTEM GEREK’
Yusuf, Suriye'nin kuzeyinde federal yönetim kurma kararının büyük ölçüde IŞİD’den alınan bölgelerin büyümesinden kaynaklandığını belirterek şöyle konuştu: "Birçok bölgenin kurtarılmasından sonra bu bölgedeki tüm gelişmeleri kucaklayabilen daha kapsamlı, daha geniş bir sistem gerekiyor. (Bu sistem) tüm gruplara kendilerini temsil etme ve kendi yönetimlerini oluşturma hakkı verecek.”
TÜRKİYE ÇOK SERT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Suriyeli Kürtlerin Kürt bölgelerini kapsayacak bir federal sistem kurulduğunu ilan etme girişimine Ankara sert tepki göstermişti. Kürtlerin girişimini Hürriyet’e değerlendiren diplomatik kaynaklar, “Tek taraflı tasarrufların hiçbir geçerliliği olamaz” vurgusu yaptılar. Federasyon ilanına Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan da sert tepki geldi.
Muhalefet örgütlerinden Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu da (SMDK), “Belirli bölgelerde farklı bir yapı kurmak Suriye halkının iradesine aykırıdır” diyerek federalizm ilanına karşı çıktı.
ABD: ÖZERK BÖLGEYİ TANIMAYIZ
Özerklik ilanının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Suriye’de hiçbir özerk ya da yarı özerk bölgeyi tanımayacaklarını söylemişti.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov, “Suriye Kürtleri tek taraflı olarak bağımsız ve egemen devlet Suriye içinde ayrı federasyon ilan edemez. Böyle bir karar alınacak ise tüm Suriye halkıyla birlikte alınmalı” dedi.
Reuters ajansına açıklama yapan BM Güvenlik Konseyi’nde bir diplomat ise bazı ülkelerin gizliden Suriye’nin kuzeyinde federal sistemi desteklediğini söyledi.