Suriye'den sürpriz arabulucuk teklifi

Güncelleme Tarihi:

Suriyeden sürpriz arabulucuk teklifi
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2010 17:49

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye ile Ermenistan arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Suriye'de resmi bir ziyaret için bulunan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile ortak basın toplantısı yapan Esad, “Eğer gerek duyulursa, bölgenin çok ihtiyacı olan istikrar ve barışın sağlanması için, Suriye üzerine düşen rolü oynayacaktır” diye konuştu.

 

“Sarkisyan'ı Türkiye ile ilişkilerini düzeltmek doğrultusunda aldığı ‘cesaretli’ karar için kutluyorum” diyen Esad, Ermenistan'ın Türkiye ile ilişkilerini normalleştirme sürecinin birçok zorluk içerdiğini düşündüğünü söyledi.

 

Esad ayrıca, Ermenistan yöneticilerinin arabuluculuk konusunda kendilerine güvendiklerini ve cesaretlendirdiklerini belirtti.

 

Haberin Devamı

Sarkisyan ise yaptığı açıklamada, sorunların barışçıl yollardan halledilmesi taraftarı olduklarını, ancak bunun tarihi unutmak anlamına gelmediğini söyledi.

 

SARKİSYAN'DAN ŞARTLI ÇEKİLME

 

Öte yandan Sarkisyan Suriye'deki El Vatan gazetesinde yayımlanan açıklamasında, Ermenistan işgali altındaki Yukarı Karabağ'a kendi kaderini tayin hakkı verilmesi ve bir güvenlik mekanizmasının kurulması karşılığında bazı Azeri topraklarını iade edebileceklerini söyledi.

 

Sarkisyan, ziyaret için bulunduğu , "Karabağ halkının kendi kaderlerini tayin hakkını kazanma konusunda gerçek bir fırsat elde ettiği, güvenlik ve kalkınma mekanizması sağlandığı zaman Ermenistan tarafı da uzlaşma için Yukarı Karabağ ile Ermenistan’ı bağlayan koridor hariç, Karabağ çevresindeki bölgelerin iadesini düşünebilir" diye konuştu.

 

Reuters ajansına göre Sarkisyan, El Vatan'a açıklamasında, "tek taraflı ödünlerin ve tehditlerin var olan tehlikeleri ve tehditleri derinleştireceği"  ifadesini de kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!