Güncelleme Tarihi:
Halep'teki Süleyman Şah Türbesi içindeki karakolun güvenlik önlemleri artırıldı. Daha önce 15 asker ve başlarındaki 1 astsubayın koruduğu türbedeki asker sayısı 2 katına çıkarıldı, iç güvenlik harekâtı tecrübeli rütbeliler karakola gönderilmeye başlandı. Karakolun ikmali ise Şanlıurfa-Suruç’ta konuşlu olan 2’nci Hudut Taburu tarafından düzenli olarak yapılıyor.
Askeri kaynaklar, Suriye’deki iç karışıklıkların artmasının ardından karakolda alınan tedbirlerin uygulanmaya devam edildiğini, oradaki askeri birliğin tek görevinin türbeyi ve karakolu korumak olduğunu bildirdi. Karakolun ve bağlı bulunduğu taburun olası saldırılara karşı da reaksiyon planlarının hazır olduğu kaydedildi. Karakol ve türbe Türk toprağı sayıldığı için olası bir saldırı durumunda angajman kuralları gereği askerlerin misliyle karşılık verme hakkı bulunuyor.
Doğrudan tehdit yok
Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgede bulunan karakola karşı Suriye’de iç savaşın başlamasından bu yana herhangi bir tehdit olmadı. Ancak, PYD’nin geçen yıl kuzey bölgelerde etkin olmaya başlamasıyla birlikte bu karakola yönelik tehdit nedeniyle güvenlik artırılmaya başlandı. Üst düzey komutanların da sık sık karakola denetleme amacıyla gittiği öğrenildi. Askeri kaynaklar, muhalif güçlerle Suriye ordusu arasındaki çatışmalar nedeniyle zaman zaman karakolun birkaç kilometre yakınlarına havan mermilerinin düştüğünü söylediler.
Türkiye dışında Türkiye toprağı
OSMAN Gazi’nin büyükbabası Süleyman Şah, 1086 yılında 2 muhafızı ile birlikte Fırat Nehri’ni geçerken şehit olunca, bölgede bulunan Caber Kalesi’nde toprağa verildi. Yıllar sonra Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilen bölgede Süleyman Şah adına türbe yaptırıldı. Türbe, 20 Ekim 1921’de Fransızlar ile yapılan anlaşma kapsamında Suriye sınırları içinde kaldı, ancak bulunduğu alan Türk toprağı sayıldı. Lozan Antlaşması ile bu hak aynen korundu.