Güncelleme Tarihi:
TERÖR örgütü IŞİD’e karşı Suriye’deki operasyonlar genişliyor. İngiltere, Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin Irak’ta sürdürdüğü hava operasyonlarının Suriye’yi de kapsayacak şekilde genişletilmesini öngören tezkerenin önceki gün parlamentoda kabul edilmesinden sadece 57 dakika sonra dün sabaha karşı Suriye’de IŞİD’i vurdu. Güney Kıbrıs’taki Akrotiri Askeri Üssü’nden havalanan İngiliz savaş uçakları, IŞİD’in kontrolü altında olan Ömer petrol sahalarını bombaladı. Savunma Bakanı Michael Fallon operasyonun amacının IŞİD’in ayakta kalmasını sağlayan petrol satışlarının sonunu getirmek olduğunu dile getirdi. Şu an sadece 8 savaş uçağı olan Güney Kıbrıs’taki üsse, 8 savaş uçağı daha gönderdiklerini açıkladı.
ALMANYA’DA OYLAMA BUGÜN
Almanya da Suriye’de IŞİD mevzilerini belirleyecek 6 Tornado keşif uçağı, Fransa’nın Akdeniz’deki uçak gemisi Charles de Gaulle’i korumak için bir fırkateyn, bir yakıt ikmal uçağı ve bin 200 asker göndermeye hazırlanıyor. Görev süresi bir yıllık olan tezkere bugün parlamentoya geliyor ve büyük koalisyon hükümetinin oylarıyla geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. 2 Tornado keşif uçağının İncirlik Hava Üssü’ne konuşlandırılması bekleniyor. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, bu konuyu görüşmek üzere dün Ankara’ya geldi.
ABD, FRANSA, RUSYA MEMNUN
ABD Başkanı Barack Obama ise hem İngiltere’de tezkerenin kabul edilmesinden hem de Almanya’nın girişimlerinden memnuniyet duyduğunu açıkladı. Uluslararası koalisyonun Irak’taki saldırılarına geçen yıl katılan Fransız savaş uçakları, eylül ayında Suriye’deki IŞİD hedeflerini de vurmaya başlamıştı. Suriye yönetimi de Batılı ülkelerin Rusya gibi Suriye hükümetiyle işbirliği içinde hava operasyonu düzenlemesi gerektiğini söylüyor. Suriye lideri Beşar Esad, Çek kanalına verdiği demeçte ABD öncülüğündeki hava saldırılarının IŞİD’i geriletmediğini, aksine ilerlettiğini öne sürdü.
KERRY: IŞİD’İ HAVADAN YENEMEYİZ
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD’in tek başına hava saldırıları ile yenilemeyeceğini, Suriyeli ve Arap kara güçlerinden oluşan bir birliğin bulunması gerektiğini söyledi. Belgrad’da düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) toplantısına katılan Kerry, “Sanırım, IŞİD’le mücadeleye hazırlanmış kara güçleri bulmadan bu savaşın havadan kazanılamayacağını biliyoruz” dedi. Kerry, gazetecilerin kara kuvvetleri derken Batılı güçleri kastedip etmediğini sorması üzerine, “Sürekli olarak yaptığımız gibi Suriyelilerden ve Araplardan bahsediyorum” dedi.
İRAN DA HAVADAN SALDIRACAK
Askerlerini, üst düzey komutanlarını Suriye’ye göndererek Suriye ordusuna karadaki savaşta destek veren İran’ın, savaş uçaklarıyla da IŞİD’e karşı savaşa katılmaya hazırlandığı bildirildi. Tahran’ın Suriye’ye IŞİD ile mücadele için savaş uçakları göndereceğini Kuveyt gazetesi Al-Rai duyurdu. Kuveyt Savunma Bakanlığının elde ettiği istihbarat bilgisini paylaşan gazete, “İran, önümüzdeki günlerde iki düzine savaş uçağını Suriye’ye göndererek IŞİD karşıtı hava saldırılarına katılacak.
TAHRAN’A S-300 FÜZESİ
İran Hava Kuvvetleri, Şam yönetimiyle görüşerek hava üssünü belirledi. İran jetleri Humus yakınındaki “Tias” havalimanını seçti” bilgisini paylaştı. Rus yetkili Vladimir Kojin, TASS haber ajansına yaptığı açıklamada ise İran’a S-300 füze savunma sistemi sevkiyatının başladığını söyledi. 5 adet S-300 bataryası sevkıyatının yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
BİLGİ NOTU
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın (CENTCOM) verilerine göre ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon geçen eylülden beri Suriye’de 2934 hava saldırısı gerçekleştirdi. Suriye’deki hava saldırılarına katılan koalisyon ülkeleri şöyle: “Avustralya, Bahreyn, Kanada (Ekim ayında saldırılardan çekildi), Fransa, Ürdün, Suudi Arabistan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve İngiltere.” Rusya da koalisyondan bağımsız 30 Eylül’den beri Suriye’de hava saldırısı düzenliyor.