Güncelleme Tarihi:
İdlib'de 7 yıldır süren iç savaşın sebep olduğu hayat pahalılığı, halkı geçim için alternatif çözümlere yöneltiyor.
Yerel bir yardım kuruluşu, küçükbaş ve büyükbaş hayvan sahiplerinin kendi mutfak gazlarını üretmesine imkan veren bir proje yaptı.
Köylüler, hayvanların dışkısını yere kendi imkanlarıyla kazdıkları 10 metreküp hacmindeki kuyulara koyuyor. Ardından kuyuların içindeki dışkının üzerine 5 metreküp su ilave ediyor. Kısa süre sonra açığa çıkan metan gazı, özel bir düzenekle evlere çekilen borudan ocaklara aktarılıyor.
Biyogaz projesi, şimdilik İdlib'in Psida köyünde yaklaşık 500 ailenin ihtiyacını karşılıyor.
"Gaz kuyusu" adı verilen projeyle köylüler, yemeklerini pişirmede kullandığı gazı masrafsız şekilde üretiyor.
İKİ KOYUN DIŞKISIYLA OCAKLAR YANIYOR
Evinde biyogaz üreten köy sakini Halit Hassan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ocağının yanması için gerekli gazı iki koyunun dışkısıyla ürettiğini söyledi.
Hassan, "Bir mutfak tüpü 8 bin-120 bin Suriye Lirası (80- 120 TL) arasında değişiyor. Hiçbir gelirimiz olmadığı için parasını veremiyoruz. Bu projeyle evlerimizde masrafsız gaz elde ediyoruz." dedi.
Bir başka biyogaz kullanıcısı Hilal Salim de daha önce yemeklerini odun, naylon ve tezek yakarak pişirdiklerini dile getirdi.
Salim, "Önceleri çok çile çekerdik. Ev tüpünün fiyatı alım gücümüzü aşardı. Gaz kuyuları çok iyi oldu. Hayvan dışkısına bir miktar su katıp gaz üretiyoruz." ifadelerini kullandı.
Gaz kuyusu projesinin müdürü Eymen Şerteh de İdlib’in güney kırsalındaki köylerde halkın kendine yetebilmesi için projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
İlk aşamada İdlib'in güneyindeki Psida köyünde 110 gaz kuyusu yaptıklarını aktaran Şerteh, "Şu an Maretmater ve Tecemmü Babolin köylerinde 140 kuyunun inşası devam ediyor." diye konuştu.