Suriye'de genel seçim yapılıyor

Güncelleme Tarihi:

Suriyede genel seçim yapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2007 11:49

Suriye'de pazar günü genel seçimler yapılıyor.

Haberin Devamı

Gözlemcilere göre, diplomatik yalnızlıktan sıyrılmaya çalışan Suriye'de, reform isteyen muhalefet partileri pazar seçimini boykot ediyor. "Demokratik Ulusal Birlik" çatısı altında bir araya gelen 6 parti, seçimlere katılmayacak. Sözcüleri Hasan Abdülazim, "Sonucu önceden belli bir seçime katılmanın anlamı yok" dedi.

Abdülazim, Baas önderliğindeki iktidar partilerini bir araya getiren İlerici Ulusal Cephenin, 1973'te kurulduğundan beri bütün seçimlerden galip çıktığını hatırlattı ve yine aynı şeyin olacağını kaydetti.

Yasal statüye sahip olmamalarına rağmen rejimin "hoş gördüğü" yasaklı muhalefet partileri, Baas ve müttefiklerinden başka partilerin de kurulmasına izin veren yasa çıkarılmasını ve 1963'ten beri yürürlükte olan olağanüstü halin kaldırılmasını istiyor.

Haberin Devamı

1973 yılında kabul edilen seçim yasası sayesinde, meclisteki 250 sandalyenin 131'i Baas'ın elinde. Anayasa gereğince "toplum ve devletin yöneticisi" olan Baas partisi, müttefikleriyle birlikte meclisin yüzde 66,8'ini elinde bulunduruyor.
Muhalefet sözcüsü, kalan 83 sandalyenin de "güya" bağımsızlara ait olduğunu, ama onların da aslında "iktidara yakın kimseler" olduğunu söyledi.

Eski Lübnan başbakanlarından Refik Hariri'nin 2005 şubatında Beyrut'ta öldürülmesinden sonra uluslararası baskıya maruz kalan Şam yönetimi, uluslararası planda yalnızlıktan kurtulmaya çalışıyor.

Gözlemcilere göre, Şam hükümeti iç siyaset alanında muhalefetin etrafındaki kıskacı ise gevşetmiyor.

Muhalefet, 2005 sonlarında "demokratik değişim" talebini ilk kez dile getirmişti, ancak bu çağrı karşılıksız kaldı. Lübnan gazetesi EsSefir'de yazan Suriyeli muhalif Ömer Koç, şu ifadeyi kullanıyor: "Geniş halk kitleleri seçime ilgi göstermiyor. Çünkü statüko, siyasi ve ekonomik gelişmeye köstek oluyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!