Güncelleme Tarihi:
CUMHURİYETÇİ Donald Trump, seçim kampanyası sırasında Demokrat Partili rakibi Hillary Clinton’a açık destek veren, kendisini cinsel tacizle suçlayan kadınların uzun listesini yayınlayan New York Times (NYT) gazetesine merakla beklenen ziyaretini önceki gün gerçekleştirdi. Ziyaretten önce Trump’la gazete arasında küçük çapta bir kriz çıktı. Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada önce “Son anda görüşmenin şartları ve koşulları değiştirildiği için NYT ile görüşmemi iptal ettim. Hoş değil” dedi. Gazetenin sözcüsü Eileen Murphy ise yaşanan krizin, Trump’ın “ses kaydına kapalı” (off the record) görüşme istemesinden kaynaklandığını anlatarak “Biz kuralları değiştirmedik ve böyle bir girişimde de bulunmadık. Onlar sadece özel görüşme olmasını ve kayda açık kısmın olmamasını istedi. Biz ise kabul etmedik” dedi.
MAALESEF GAZETENİZİ OKUYORUM
Krizin çözülmesinin ardından öğlen saatlerinde Trump, New York’taki gazete binasına gitti ve gazetenin sahibi Arthur Sulzberger Jr. ve çalışanlarla bir araya geldi.
Gazetecilerin anlık tweet atarak aktardığı görüşmenin 75 dakika sürdüğü ve oldukça samimi ortamda gerçekleştiği belirtildi. NYT, seçim kampanyası dönemindeki konuşmalarının aksine Trump’ın ölçülü ve ihtiyatlı bir üslup kullandığını yazdı. Büyük oranda “kayda açık” (on the record) gerçekleşen görüşmede Trump, NYT’ye çok büyük saygısı olduğunu ancak kaba muamele gördüğünü söylerken “Maalesef okuyorum, ama NYT okumasam 20 yıl daha uzun yaşardım. Ancak hep birlikte iyi geçineceğimizi umuyorum” dedi. Toplantının sonunda NYT’ı “bir dünya mücevheri” diyerek de övdü. Trump, görüşmede ABD’nin Irak’a girmesinin Amerikan tarihinin en büyük hatalarından biri olduğunu savundu, “Suriye konusunda herkesten farklı bir fikrim var. Hadi tamam herkes değil ama birçok kişiden farklı... Güçlü fikirlerim var” dedi. Suriye planının ayrıntısı sorulduğunda ise Donald Trump, ‘Size söyleyebileceğim tek şey Suriye’de devam eden bu çılgınlığa son vermemiz gerektiği” dedi. Trump, ayrıntılara ise ses kayıt cihazı durdurulduktan sonra gizli kalmak şartıyla girdi.