Suriye’de çözüm masası kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

Suriye’de çözüm masası kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2017 00:16

Rusya, Türkiye ve İran’ın öncülüğünde 23 Ocak’ta Suriye hükümeti ve silahlı muhalif grupların temsilcilerini bir araya getirecek Astana zirvesine hazırlıklar sürüyor. Rusya, İran’ın itirazına rağmen ABD’yi Astana’ya davet ettiklerini açıkladı.

Haberin Devamı

ASTANA zirvesine kimlerin katılacağı netleşmeye başladı. Zirvede Suriye hükümet heyetini, daha önce Cenevre’deki barış görüşmelerine de katılan Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, muhalifleri ise İslam Ordusu’nun önemli isimlerinden Muhammed Alluş temsil edecek. Görüşmelerin yüz yüze mi, yoksa farklı odalarda aracıların mekik diplomasisi yöntemiyle mi yapılacağı ise henüz bilinmiyor.

AHRAR’UŞ ŞAM GİTMİYOR

İstanbul’dan AA’ya konuşan Alluş, Astana’da önceliklerinin ülkede akan kanın durması olduğunu, Esad rejimin şu ana kadar, 30 Aralık’ta ilan edilen ateşkese uymadığını söyledi. Alluş, Ankara’da kendi aralarındaki toplantıların 6 gün sürdüğünü, tartışmalarının çok yapıcı olduğunu belirtirken şöyle konuştu: “Bu toplantılarda çoğunluk Astana’ya gitmeye destek verdi. Bazı gruplar gitmeyecek gibi şeyler sızdırılsa da dün (önceki gün) birkaç grup daha Astana’ya gidecek heyete dahil oldu. Şu an bir grup kaldı gitmeyen. O da büyük ihtimalle gidecek. Katılması bizlere ve görüşmelere güç katacaktır. Hatta temsilci göndermese bile Astana’da alınacak sonuçlara destek verecek.” Suriye’deki en büyük muhalif gruplardan Ahrar’uş Şam örgütü, önceki gün bir açıklama yaparak Suriye ordusunun Şam’ın batı kırsalındaki Barada Vadisi’nde devam eden hava saldırılarını gerekçe göstererek Astana’daki görüşmelere katılmayacaklarını duyurmuştu. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise Astana zirvesinde önceliklerinin insani yardımların ulaştırılmasını garantiye alacak bir ateşkese ulaşılması olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ABD DAVET EDİLDİ, SUUDİLER YOK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, önceki gün Rusya’nın ABD’yi Astana görüşmeleri için davet ettiğini açıklayarak “Yeni ABD yönetiminin bu daveti kabul edeceğini umuyoruz” dedi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, salı akşamı yaptığı açıklamada “ABD’nin katılmasına karşıyız ve onları biz davet etmedik” demişti. Türkiye ise ABD’nin Astana’ya katılmasına sıcak bakıyor. Şam rejimi “teröristleri destekledikleri” suçlamasıyla Suudi Arabistan ve Katar’ın Astana’ya katılmasına karşı. Astana’ya terör örgütü PKK’ya yakın olan PYD ise davet edilmedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!