Güncelleme Tarihi:
ESAD YANLILARI VE KARŞITLARI BİRBİRİNE GİRDİ / FOTO GALERİ
YEMEN'DE MİLYONLAR SOKAĞA DÖKÜLDÜ / FOTO GALERİ
DIŞİŞLERİ'DEN SURİYE AÇIKLAMASI
SURİYE'DEKİ TÜRK VATANDAŞLARINA UYARI
Bir insan hakları eylemcisi, El Cezire'ye yaptığı açıklamada, Dera'da polisin önceki gün ölenlerin cenazesi için toplanan binlerce kişiye müdahale ettiğini ve yaklaşık 20 göstericinin öldüğünü bildirdi.
AP'ye açıklama yapan bir görgü tanığı da, askerlerin göstericilerin eski Devlet Başkanı Hafız Esad'ın heykelini ateşe vermesinin ardından kalabalığa ateş açtığını söyledi.
Çok sayıda askerin konuşlandırıldığı şehre gazetecilerin girişi yasaklandı.
Dera'da bir haftadır süren gösterilerde onlarca kişi hayatını kaybetmişti.
GÖSTERİLER DİĞER KENTLERE YAYILDI
Suriye'de günlerdir Dera'da süren gösteriler bugün başkent Şam'a yayıldı.
Reuters, Dera'daki hükümet karşıtı gösterilere destek için Şam'da toplanan yaklaşık 200 göstericiye müdahale eden polisin bazı göstericileri gözaltına aldığını bildirdi.
KEMERLERLE SALDIRDILAR
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Şam'daki Emeviye Camisi'nde yönetimi destekleyen grup ile protestocular karşılaştı. Devlet Başkanı Beşar Esad yandaşları elelrinde kemerlerle protestoculara saldırdı. Hükümeti destekleyen yüzlerce kişinin arasında kalan iki protestocuyu linç edilmekten polis kurtardı.
Başkentte hükümet yanlılarının düzenlediği gösteriye katılan yüzlerce kişi de, "Dera Suriye'dir" sloganları attı.
El Cezire televizyonu, 1882'de hükümet karşıtı binlerce kişinin öldürüldüğü Hama'da toplanan göstericilerin, Esad ailesinin bir an önce yönetimi bırakması için sloganlar attıklarını aktardı.
Ülkenin bazı bölgelerinde düzenlenen gösterilerde de binlerce kişi hükümetteki yolsuzluk olaylarını protesto etti.
Göstericiler özellikle aynı zamanda Başkanlık Muhafızları Komutanı olan Devlet Başkanı Esad'ın kardeşi Mahir Esad aleyhinde sloganlar attı.
DERA'DA GÖSTERİLER SÜRÜYOR
Facebook üzerinden örgütlenen "Suriye Devrimi 2011" grubu, bugün ülkenin birçok bölgesindeki camilerde gösteri çağrısı yapmıştı.
Devlet Başkanı Beşar Esad'ın basın danışmanı, dün hükümetin 48 yıllık olağanüstü kaldırmak üzere çalışmalara başlayacağını ve demokratikleşme yönünde reforma gidileceğini açıklamıştı.
Bu haberin ardından da ülkede yüzlerce kişi kutlama amacıyla sokaklara dökülmüştü.
YEMEN'DE İKİ AYRI MİTİNG
Haftalardır hükümet karşıtı gösterilere sahne olan ve geçen Cuma 52 göstericinin öldüğü Yemen'de, hükümet karşıtları ve yanlıları bugün iki ayrı gösteri düzenledi.
Tansiyonun yüksek olduğu başkent Sana'da, binlerce yandaşına hitap eden 32 yıllık devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, akan kanı durdurmak için iktidarı bırakmaya hazır olduğunu, ancak iktidarı güvenli ellere teslim etmeden görevden ayrılmayacağını söyledi.
Sana'da haftalardır kitlesel gösteriler düzenleyen muhalifler de, Salih yanlılarının toplandığı bölgeye 4 kilometre uzaklıktaki Sana Üniversitesi'nde toplanmaya başladı.
Bugünün Salih'in son görevde olduğu son Cuma olacağını söyleyen on binlerce gösterici, bugünkü gösteriyi "Veda Günü" olarak adlandırdı.
Muhalefet cephesine göre Yemen tarihinin en kalabalık mitingi olarak nitelendirilen yönetim karşıtı eylemlere katılanlar, Salih aleyhine “git artık”, “şehitlerin hesabını vereceksin”, defol” gibi sloganlar attı ve pankartlar taşıdı.
Görgü tanıkları, askerlerin hükümet yanlısı göstericilerin, binlerce kişinin hükümet karşıtı gösteriler düzenlediği bölgeye girmesini engellemek için havaya ateş açtığını söylediler.
Birçok general, hükümet yetkilisi ve aşiret liderinin desteğini çektiği Ali Abdullah Salih, hükümeti feshetmiş ve ülkede olağanüstü hal ilan etmişti.