Güncelleme Tarihi:
Uzun ve zorlu diplomatik çabaların sonunda toplanan barış konferansının Montrö'deki ilk günü büyük çapta törensel nitelikte geçecek.
BBC muhabiri Lyse Doucet, Suriye hükümeti ile isyancılar arasındaki asıl pazarlıklara -şayet barış süreci Montrö'de ilk gününde çökmezse- Cuma günü Cenevre'de başlanacağını aktarıyor.
Üç yıl içerisinde 130 bini aşkın insanın canına mal olan savaşın sona erdirilmesi konusunda arabuluculuğu Birleşmiş Milletler özel elçisi Lahtar Brahimi üstlendi.
Cenevre 2 olarak adlandırılan bu konferansın kilit önemdeki anlaşmazlık konusunu Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın görevden inip inmemesi tartışması oluşturuyor.
Kırmızı çizgiler
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye resmi haber ajansı Sana'nın aktardığına göre, ''Cumhurbaşkanı ve rejim bizim ve Suriye halkının kırmızı çizgileridir. Hiçkimse cumhurbaşkanlığı makamına dokunamaz'' dedi.
Öte yandan ana muhalefet grubu Suriye Ulusal Koalisyonu'nun genel sekreteri Badr Camus ise İsviçre'ye indikten sonra Reuters ajansına verdiği demeçte ''Suçlu Beşar Esad'ın görevden alınıp rejimin değiştirilmesi ve katillerin yargı önüne çıkartılmasından daha azını kabul etmeyiz.'' diye konuştu.
İsviçre'deki muhabirlerimizden Bridget Kendall, uluslararası delegelerin Cenevre 2 görüşmelerinden açık ve net bir çözüm çıkması umuduna mesafeli durduklarını, Montreux ve Cenevre'deki görüşmelerin bir sürecin ilk adımları olarak görülmesini yeğlediklerini bildiriyor.