Güncelleme Tarihi:
Muhalefet ve Batı’nın tanımadığı seçimlerde favori olan Beşar Esad’ın iki rakibi var. Esad’a karşı işadamı ve eski bakan Hasan El Nuri ile eski milletvekili Mahir el Haccer yarışacak.
İsyanın başladığı 2011’den bu yana 160 bin kişinin yaşamını yitirdiği savaş nedeniyle 2 milyonu sığınma kamplarında yaşayan Suriye halkından yalnızca rejimin kontrolündeki bölgelerde sandığa gidilecek olması seçimlerin meşruiyetine gölge düşürüyor. Fransız Le Figaro gazetesine konuşan 54 yaşındaki El Nuri “Esad’la politikalarımız farklı ama Esad’a karşı değilim. Özellikle ekonomi politikalarının kötü olduğunu düşünüyorum” dedi.
AP’ye konuşan 43 yaşındaki el Haccer ise terörizme karşı mücadele ve ulusal egemenlik konularında Esad hükümetine katıldığını ancak bunların dışındaki konularda ayrıştığını ifade etti.
OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI
Suriye'de oy verme işlemi Rakka kenti hariç 13 kentte 07:00'de başladı. Ülke genelinde 9 bin 601 merkezde 11 bin 776 sandıkta oy verme işlemi sabah saat 07.00'da başlarken halk oy verme merkezine sadece kimlik kartlarıyla gidiyor.
Başkent Şam'da halk meclisinde kurulan sandık başına gelen Suriyeliler, cumhurbaşkanlarını seçmek için sandık başına geldi.
Ülkede oy işlemi gelende rejimin kontrolünde olan bölgelerde kullanılırken toplu taşıma araçlarının halka hizmet vermeyeceği ifade ediliyor.
RASMUSSEN: MASKARALIK
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Suriye'de düzenlenen devlet başkanlığı seçimleri için "maskaralık" ifadesini kullandı.
AA'nın haberine göre, NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesi konuya ilişkin bir soruyu yanıtlayan Rasmussen, seçimlerin hiçbir uluslararası standarda uymadığını belirterek, "Seçimler özgür, adil ve şeffaf değil" diye konuştu.
Rasmussen, "Müttefiklerin hiçbirinin sözde seçimlerden çıkacak sonucu tanımayacağına eminim" dedi.
Suriye'de yaşanan krize yönelik doğrudan devreye girmeyen NATO, tehdit algılamasının artması üzerine Türkiye'ye Patriot füze savunma sistemleri gönderme kararı almıştı.