Güncelleme Tarihi:
Suriye için yeni anayasa için komisyon belirlenmesi eylül ayına ertelenirken, Soçi’deki görüşmelerin baş aktörleri Türkiye, Rusya ve İran, Suriye’de tarafların elinde tutuğu rehinelerin serbest bırakılması için pilot bölge uygulamasının denenmesi konusunda ortak bir karara vardı.
TÜRKİYE DE GİDECEK
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura “Soçi’de yapılan 10’uncu tur Astana görüşmeleri yararlı oldu. Suriye’de garantör ülkeler Rusya, Türkiye ve İran ile yapılan görüşmelerde Suriye Anayasa Komisyonu için eylül başında her garantör ülkeyle ayrı ayrı temasta bulunmayı kararlaştırdık. Komisyona kimlerin gireceğinin eylül ayı başlarında Cenevre’de ilgili ülkelerle yapacağım görüşmede netleşeceğini umuyorum” dedi. Mistura komisyonun toplam 150 kişiden oluşabileceğini, bunlardan 100 temsilcinin Şam yönetimi ve muhaliflerden oluşacağını diğer 50 kişilik temsilcinin ise garantör ülkeler ve BM temsilcilerinden oluşturulmasının planlandığını ifade etti. Dışişleri Bakanlığı ise Astana formatındaki görüşmelerin kasım ayında süreceğini bildirdi.
‘İDLİB’E HAREKÂT YOK’
Görüşmelerin ardından konuşan Rusya lideri Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrantiyev, İdlib’e yönelik geniş çaplı bir askeri harekât yapılmayacağını söyledi. Muhalefet lideri Ahmed Toma da “Türkiye’nin İdlib bölgesinde kontrol noktaları oluşturması ve denetimi sağlaması ateşkes ihlallerine karşı bizim için önemli güvence” dedi.
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR