Şüpheliye cep yasağı teröriste nokta atışı

Güncelleme Tarihi:

Şüpheliye cep yasağı teröriste nokta atışı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2007 00:00

Alman İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin terörle mücadele çerçevesinde radikal önlemleri gündeme getirmesi koalisyon hükümetinde kriz yarattı.

Schaeuble’nin önerileri şöyle; şüphelilere cep telefonu ve internet yasaklansın, süresiz gözaltı getirilsin, teröristler nokta atışla imha edilebilsin.

ALMANYA İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin radikal İslamcı terörizme karşı mücadelede başarılı olunabilmesi için, süresiz gözaltı ve teröristlerin hedef alınarak öldürülmesi yönünde yasalarda değişiklik yapılmasını önermesi, tepkilere neden oldu. Öneriye en şiddetli eleştirinin, Angela Merkel liderliğindeki koalisyon hükümetinin ortağı Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) gelmesi, "Terör yasası teklifi, ortakları birbirine düşürdü" şeklinde yorumların yapılmasına neden oldu.

HUKUK DEVLETİNE AYKIRI

Haftalık Der Spiegel dergisine konuşan Schaeuble’nin, hedef alınarak bir teröristin öldürülmesine yasal dayanak sağlanması, terör sempatizanlarının bilgisayar ve cep telefonlarının yasaklanıp el konulmasının yanı sıra, belirli bir bölgede gözaltında tutulmalarını istemesine SPD’nin parlamento grup lideri Peter Struck, sert tepki gösterdi. Struck, "Ben şu ana kadar hep hukuk devletini korumanın İçişleri Bakanı’nın görevi olduğunu düşünürdüm. Ama şimdi, insanın aklına hukuk devletinin Schaeuble’den korunması gerektiği geliyor" dedi. Frankfurter Rundschau gazetesine yaptığı zehir zemberek açıklamasında Struck şunları söyledi:

"Schaeuble’nin cep telefonu yasağını da içeren yeni önerileri, ancak polis devletinde uygulanabilir. Almanya, Nazi geçmişinden ders almalıdır. Başbakan Merkel’in, terör tehdidine karşı Alman topraklarına asker konuşlandırma önerisi de Schaeuble’nin önerilerinden farksızdır ve reddedilmelidir. Bu tür tartışmalar yanlıştır. Çünkü, Alman tarihinin dehşet verici tecrübelerini gözardı etmektedir."

Struck, bu alanda Anayasa’da yapılması gereken bir değişikliğe kesinlikle onay vermeyeceklerini sözlerine ekledi. SPD Genel Başkanı Kurt Beck de Schaeuble’nin önerilerine karşı çıktı. Beck, "Özgürlüğü ölümüne savunamayız" derken, Schaeuble’nin önerilerinin terörizme karşı mücadelede işe yaramayacağını savundu.

Hür Demokrat Parti (FDP) sözcüsü Max Stadler de, Schaeuble’nin önerilerini ve özelilkle de tam hedef alınarak bir teröristin öldürülmesine yasal dayanak sağlanması önerisini yadırgadıklarını açıkladı. Stadtler, bu önerilerin hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadığını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!