Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2009 00:00
Irak’ta cumartesi günü yapılacak olan yerel seçimler öncesinde gergin bir bekleyiş var. Bir önceki seçimleri boykot ederek meydanı Kürtlere bırakan Sünni Araplar, rövanş peşinde. Arapların çoğunlukta olduğu Musul gibi şehirleri geri almaya hazırlanan Sünniler, Kürt bölgesini daraltmayı hedefliyor.
IRAK’ta cumartesi günü yapılacak yerel seçimler öncesinde erken oy verme işlemi dün başladı. Güvenlik güçleri, hastanede yatan hastalar ve cezaevindeki tutuklu ve mahkumlar, dün oylarını verdi. Türkiye’den 26 gözlemcinin izleyeceği seçimlere hile karıştırılmaması için gerekli tedbirler alındı.
Kuzeydeki üç vilayet ile Kerkük haricinde 14 ilde yerel seçimlere, 400’den fazla siyasi oluşum ve partiden 14 bin 430 aday katılıyor.
Seçim yasasının öngördüğü yüzde 25 kadın aday barajının da katkısıyla aralarında 3 bin 912 kadının bulunduğu 14 bin 430 kişi, toplam 440 sandalye için yarışacak.
Seçim sonucunda en dramatik iktidar değişiminin, Ninova vilayetinde yaşanması bekleniyor. Merkezi Musul olan 2 buçuk milyon nüfuslu ilde Araplar çoğunlukta. Buna karşın, Sünniler 2005’teki yerel seçimleri boykot ettiği için il meclisinin 37 sandalyesinden 31’i şu anda Kürtlerin elinde.
Kürt yayılması duruyorNüfus itibariyle azınlıkta bulunan Kürtlere, bu kez seçime katılacak olan Sünni Arap partiler karşısında şans verilmiyor. Çoğunluğu rahatlıkla elde etmesi beklenen Sünni Araplar, Ninova’ya yeni bir vali atayacaklar. Böylece Kürtlerin kuzeyden güneye doğru yayılması engellenecek. Şiilerin ise güneydeki iktidarlarını güçlendirmesi bekleniyor.
Kuzeyde 480 km boyunca uzanan ve hangi vilayete bağlı olduğu tartışmalı olan köyler de, kaderlerini belirleyecek bir seçime katılacaklar. Irak’ın en büyük Hıristiyan yerleşimi olan ve Musul’un güneydoğusunda bulunan Karakuş da, bu yerleşimlerden biri. Kürtler, Hıristiyan milislere silah ve para yardımı yaparak Karakuşluların gönlünü almaya çalışıyor. Peşmergeler 2005 seçimlerinde bu kasabaya giden sandıklara el koymuş ve Kürt adayları destekleyen sahte oylarla doldurmuştu. O günden beri Ninova’da yolsuzluğa saplanıp bölgeye hiçbir hizmet getirmemekle suçlanan Kürtler, Bağdat’taki merkezi hükümeti bütçeyi kısmakla itham etmişlerdi.
Hile yapılırsa kan dökülebilirŞİİ bir Arap olan Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile kuzeydeki Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Başkanı Mesud Barzani arasında son haftalarda artan tansiyon, yaklaşan seçimin yarattığı gerilimden kaynaklanıyor. İki lider, son olarak birbirlerini, "diktatör" ve "ayrılıkçı" olmakla suçlamıştı. Seçimlerde yeniden hile yapılması durumunda, bugün bile Irak’ın en tehlikeli şehri olan Musul’un kan gölüne dönebileceği belirtiliyor. Sünni Arapların boykot ettiği son seçimlerde, Kürtlerin hile yaptığı iddia edilmişti. Yoğun güvenlik önlemleri alan Irak hükümeti, kritik bölgelerde güvenlik gücü sayısını üç kat artırdı. Üç Kürt ilinde seçimler daha sonra yapılacak. Statüsü tartışılan Kerkük’te ise seçim süresiz ertelendi.