Güncelleme Tarihi:
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus bugün yaptığı açıklamada, Sudan’daki durumun giderek endişe verici bir hale geldiğini ifade ederek, hastanelere yönelik saldırıların uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi. Her iki tarafa da saldırıları durdurma ve ateşkese uyma çağrısında bulunan Ghebreyesus, çatışmalarda şuana kadar 330 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 bin 200 kişinin ise yaralandığını açıkladı. Sağlık merkezlerine ve sivillere yönelik saldırıları kınadığını ifade eden Ghebreyesus, tek çözümün barış olduğunu söyledi.
Aynı Askeri Yönetim Konseyi içinde yer alan ordu komutanı ve ülkenin fiili devlet başkanı General Abdulfettah el-Burhan ile RSF milislerinin komutanı General Muhammed Hamdan Dagalo arasında aylardır süren gerginlik, 15 Nisan günü Hartum'da çatışmaya dönüşmüştü.
Sivillerin çatışma alanlarını terk etmesi ve muhtemel bir müzakere zemini yaratmak amacıyla girişilen ateşkes çabalarına rağmen dün gece Sudan'ın bir çok yerinden çatışma haberleri geldi.
Aslında dün TSİ 18.00 sularında insani amaçlı bir 24 saatlik ateşkes uygulanması kararlaştırılmıştı. Ancak bir önceki günkü gibi bu ateşkese de uyulmadı.
Kenya, Tanzanya, Almanya ve Japonya'nın da aralarında olduğu bir çok ülke Sudan'daki vatandaşlarını tahliye etmeye çabalıyor ama Hartum havaalanına uçak inişinin güvenli olup olmadığı belli değil.
Tanıkların anlattığına göre başkent Hartum'da elektrik ve su kesintileri yaşanıyor. Kenti çevresine bağlayan yollar ve köprüler bombalandığı için ilk aşamada kaçamayan sivillerin kentten çıkışı iyice zorlaştı.
Fransız haber ajansı AFP, Hartum'da kalan halkın sosyal medya üzerinden oluşturdukları haberleşme ağları sayesinde birbirlerine tavsiyelerde bulunduklarını ve dayanıştıklarını aktardı.
Ajansa göre 5 milyonu aşkın nüfusu olan Hartum'da WhatsApp grupları ve Twitter üzerinden ihtiyaç malzemeleri temin ediliyor, imkanlar ortak havuzlarda toplanıyor, sağlık çalışanları ilk yardım videoları yükleyerek yaygınlaştırıyor.
SUDAN KIZIL HAÇI'NDAN AÇIKLAMA
Sudan Kızıl Haçı bugün açıklama yaparak 15 Nisan Cumartesi günü ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında başlayan çatışmamaların devam ettiğini ve ölü sayısının hızla yükseldiğini duyurdu. Yetkililer, özellikle başkent Hartum’daki hastanelerin elektrik ve su kesintisi yaşadığını vurgulayarak tıbbi malzemelerin de ‘tehlikeli boyutta’ azaldığına dikkat çekti.
Sudan Kızıl Haçı, Sudan Kızılay’ının ise sağlık sisteminin çökeceği konusunda uyarı yaptığını belirterek insani yardım talebinde bulundu. İsviçre merkezli Uluslararası Kızıl Haç Komitesi (ICRC) ise dün basın açıklaması yaparak Darfur'un bazı bölgelerinde güvenliğin bozulduğuna dikkat çekip Nyala’daki bir ICRC ofisinin yağmalandığını belirtti.
‘SOKAKLARDA ÖLÜ VE YARALILAR VAR’
ICRC Afrika Direktörü Patrick Youssef “Hartum sokaklarında bırakılan sivil yaralılara ve cesetlere dair haberler duymak son derece üzücü. (Yaralıların) Toplanmaları ve onurlu bir şekilde tedavi edilmeleri gerekir. Derhal engelsiz insani erişim çağrısında bulunuyoruz” açıklamasını yaptı.