Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2007 00:00
Obezite üzerine yapılan bir araştırmada, stresin vücutta NPY adı verilen bir hormonun salgısını artırdığını, bu hormonun da, kişi bir şey yemese bile, vücutta yağları tehlikeli biçimde artırdığını ortaya koydu. Bilim adamları, NPY hormonunu manipüle ederek özellikle bel ve kalçada biriken yağları yok etmeyi amaçlıyorlar.
ABD’nin Georgetown Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, stresin obezite üzerindeki etkisi ortaya çıkarıldı. Araştırmacılar, "stresin bazı hormonları tetikleyerek obeziteye yol açtığını" tespit ettiler.
Laboratuvarda hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, stresli durumlarda ve "yüksek yağ-yüksek şeker"li beslenme rejimlerinde "Neuropeptide Y" (NPY) adlı hormonun salgılandığını ortaya çıkardı. NPY hormonu, "sinirsel mesajları" aktaran sistemin bir parçasıydı ve bel bölgesinde yağlanmaya yol açıyordu. Nature Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre bilim adamları, bu hormonun seviyesiyle oynayarak bel ve kalçadaki bölgesel yağların eritilebileceğini düşünüyor.
Araştırmayı yöneten Dr. Zofia Zukowska, "Biz bu yöntemle ağır obezite vakalarına değil, vücudun şeklini bozan cep yağlarına müdahale edilebileceğini düşünüyoruz. Fare deneylerinde, NPY’nin bazı vücut yağlarını diğerlerinden daha tehlikeli şekilde yapılandırdığını fark ettik. Şimdi bu hormonu kontrol altına aldığımız takdirde obezitenin, kalp hastalığı ve diyabet gibi tehlikeli yan etkilerini azaltabiliriz" dedi.
Bel bölgesindeki yağların eritilmesi, koroner rahatsızlıklar kadar, estetik açısından da önem taşıyor. Bu buluş estetik cerrahi alanına da aktarılabilecek. Bazı cerrahlar yağları çözmek için "Lipodissolve" gibi onaylanmamış kimyasalları kullanıyor. Bu yeni buluş sayesinde daha güvenli yağ çözücüler geliştirilebilecek.
Dr. Zofia Zukowska, NPY’nin estetik cerrahlar için yeni bir alet haline gelebileceğini belirtti.