Güncelleme Tarihi:
Alman parlamenterlerin IŞİD’le mücadele için İncirlik’te konuşlanan askerlerine yapmak istediği ziyaret, Federal Meclis’in 'Ermeni soykırımı' tasarısını onaylaması nedeniyle Türkiye tarafından reddedilmişti.
Türkiye Alman hükümetinin meclisin 'soykırım' tasarısına mesafe koymasını ve bunun hukuki bir bağlayıcılığı olmadığını açıklamasını isterken, Alman Dışişleri Bakanlığı sorunu çözüme kavuşturmak için Ankara’ya arka arkaya iki müsteşar gönderdi. ‘Sorunun çözümüne çok az kaldı’ açıklamaları gelirken, Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier, umut vermedi.
Steinmeier, Alman ARD kanalının Rengini Göster programında Türkiye’nin şartını reddetti ve ziyaretle 'Ermeni soykırımı' tasarısı arasında doğrudan bir bağlantı görmediğini söyledi. Steinmeier “Ben burada bir bağlantı görmüyorum. Bunu Türk mevkidaşıma da söyledim. Federal Meclis'in askerlerin yurtdışında görev yapmasına onay vermesi gerekiyorsa, askerleri İncirlik’te ziyaret etmesi lazım. Benim görevim milletvekillerinin bu imkana kavuşmasını sağlamak” dedi.
ÇAVUŞOĞLU "ATILACAK ADIMLARA BAĞLI" DEMİŞTİ
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Almanya'nın İncirlik ziyaretinin bundan sonra atılacak adımlara bağlı olduğunu söylemişti. Çavuşoğlu, "Eğer Almanya gerekli adımları atarsa biz ziyareti sağlarız. Bizim tarihimizle hadsiz şekilde oynayanların bizim özel bölgelerimizi ziyaret etmesine izin vermeyiz" diye konuşmuştu.
Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Alman hükümetinin Federal Meclis’in kabul ettiği 'Ermeni soykırımı' tasarısını desteklemediğini açıkça belirtmesini beklediklerine dikkat çekiyor.
İncirlik üssünde Alman ordusuna ait Tornado tipi keşif uçakları ve bir yakıt ikmal uçağı konuşlandırılmış durumda. Bu uçaklar ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun Suriye’deki IŞİD milislerine karşı operasyonlarını destekliyor. Ancak Alman Meclisi'nde 'Ermeni soykırımı' kararının kabul edilmesinin ardından Türkiye, Alman milletvekillerinin üssü ziyaret etmesine izin vermiyor.
"CİDDİ BİR DARBE GİRİŞİMİYDİ"
ARD kanalına konuşan Steinmeier ayrıca, 15 Temmuz darbe girişiminin, Türkiye için ciddi tehdit oluşturduğunu söyledi.
Darbe girişimini en sert şekilde kınadıklarını ve mağdur olanların yanında durduklarını dile getiren Steinmeier, "Bana göre, sahneye konulmuş değil, gerçekten ciddi bir darbe girişimi oldu. Kim o geceki görüntülere bakarsa orada, Türk ordusuna, Türk vatandaşlarına ateş edildiğini biliyor olacak" dedi.
Bu olay üzerine, Türkiye'yi ziyaret edip etmeyeceğinin sorulması üzerine Steinmeier, "Geriye dönük bakıldığında belki gitmek gerekiyordu, en azından gidilebilirdi. Ancak olaylar hızlı gelişti. Türkiye Dışişleri Bakanı ile görüştüm. Türkiye perspektifinden, darbe girişiminin ardından alınan önlemler hakkında sadece şikayet ettiğimiz, eleştirdiğimiz algılandı. Ben saldırıya uğrayanlarla dayanışma içinde olduğumuzu göstermemiz gerektiğini söylüyorum" değerlendirmesini yaptı.
Steinmeier, Türkiye'ye, ölçülü davranılması gerektiğini ifade etmenin de sorumlu bir tutumun parçası olduğunu kaydetti.
"Siz tatildeyken Almanya İçişleri Bakanlığı ve Federal Dış İstihbarat Teşkilatı (BND) Türkiye'yi Ortadoğu bölgesindeki İslamcı gruplar için bir merkez olarak tanımladı. Bunu paylaşıyor musunuz?" şeklinde bir soruya karşılık Steinmeier, "Kamuoyunda bu tür suçlamalar yapmak için açık kanıtlar lazım ki onları ben görmediğim için bunu paylaşmıyorum ve bundan dolayı kamuoyundaki değerlendirmelerimde dikkatli oldum" yanıtını verdi.
Türkiye'nin kolay bir partner olmadığını belirten Steinmeier, "Ancak istesek de istemesek de bu (Suriye’deki) ihtilafı yumuşatmak, yatıştırmak ve
siyasi çözüme götürmek için Türkiye'ye ihtiyaç duyacağız" dedi.